:

Vad är Myntaolja bra för?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är Myntaolja bra för?
  2. Vad göra med färsk mynta?
  3. Hur klippa mynta?
  4. Vad kan man göra med pepparmynta?
  5. När ska man klippa mynta?

Vad är Myntaolja bra för?

Myntaolja mot huvudvärk och hudirritationer Utvärtes finns den i krämer mot bland annat reumatiska smärtor och den gör dessutom huden spänstig. Om du lider du av huvudvärk kan dess muskelavslappnande förmåga lindra besvären. Massera in lite myntaolja vid tinningarna.

Vad göra med färsk mynta?

Mynta passar som smaksättare i både mat och desserter. Stjälkarna används bland annat till myntagelé och myntasås, medan finhackade myntablad är oumbärliga bl. a. i den nordafrikanska couscoussalladen tabouleh och en klassisk smaksättare till lamm.

Hur klippa mynta?

Mynta är flerårig, men trivs inte speciellt bra i frost, så som krukväxt ska den förvaras frostfritt för en bra övervintring. När säsongen för mynta är över klipper du med fördel ner myntan till marknivå, och de blad du då skördar kan du med fördel frysa in eller torka som de är.

Vad kan man göra med pepparmynta?

Pepparmynta kan också ingå desserter och konfekt. Ur växten kan pepparmyntsolja destilleras fram. Oljan används som eterisk olja, till kosmetika och smaksättare i tandkräm, bakverk och godis. Pepparmynta innehåller mentol som är antiseptiskt och kramplösande.

När ska man klippa mynta?

På våren klipper man ner myntan och gödslar den med lite kogödsel.