:

Är filbunke nyttigt?

Innehållsförteckning:

  1. Är filbunke nyttigt?
  2. Hur tillverkas Långfil?
  3. Finns fil i andra länder?
  4. Hur man gör Långfil?
  5. Vad är yoghurt gjort av?

Är filbunke nyttigt?

Hemgjord filbunke är gott och nyttigt. Gör egen filbunke eller filmjölk och servera kyld. Håller sig i några dagar minst i kylen.

Hur tillverkas Långfil?

Långfil är en gammal norrländsk och finsk specialitet, en surmjölk, som tillverkas på samma sätt som filmjölk, dock med speciell bakteriekultur. Bakterierna producerar ett slem som gör att långfilen blir seg i konsistensen.

Finns fil i andra länder?

1931 lanserade Mjölkcentralen den filmjölk vi känner idag. Syrad mjölk, eller tjock kulturmjölk, har troligen funnits i tusentals år. I varmare länder är yoghurten vanligare, medan olika sorters filprodukter mest förekommer i tempererade länder som i norra Europa. Den filmjölk vi har i Sverige är vi dock ensamma om.

Hur man gör Långfil?

"Norrlänningarnes kompakta mjölk eller tätmjölk, af andra kallad sätmjölk, är ett af Lapplands nybyggare och ännu mer i Västerbotten samt i nästan hela det öfriga Norrland mycket nyttjadt slag af mjölk, som erhålles på följande sätt: några färska, nyss plockade Pinguicula-blad, af hvilken art som helst, läggas i en sil ...

Vad är yoghurt gjort av?

Mjölksyrabakterier. Yoghurt är en syrad mejeriprodukt, gjord på komjölk till vilken bakterierna Lactobacillus debrueckii subsp bulgaricus och Streptococcus salvarius subsp thermophilus tillsätts för att omvandla laktos (mjölksocker) till mjölksyra.