:

Vem kan göra årsredovisning?

Innehållsförteckning:

  1. Vem kan göra årsredovisning?
  2. Vad är årsredovisningen?
  3. Hur ska man upprätta en årsredovisning?
  4. Kan du inte lämna in årsredovisningen i rätt tid?
  5. När ska årsredovisningen finnas hos Bolagsverket?

Vem kan göra årsredovisning?

Ja, föreningar och stiftelser som inte är bokföringsskyldiga får frivilligt upprätta en årsredovisning. En årsredovisning ska upprättas enligt reglerna i årsredovisningslagen och BFN:s K-regelverk Årsredovisning i mindre företag (K2) eller Årsredovisning och koncernredovisning (K3).

Vad är årsredovisningen?

  • Det huvudsakliga syftet med årsredovisningen är att redovisa företagets resultat, ställning och utveckling för ägare och externa intressenter. Den ger investerare jämförbara siffror och är även ett underlag för företagets beskattning. Dock så används årsredovisningen på många andra sätt idag.

Hur ska man upprätta en årsredovisning?

  • Aktiebolag och ekonomiska föreningar måste alltid upprätta en årsredovisning. För andra företagsformer är det bland annat storleken på företaget som är avgörande för om en årsredovisning behöver upprättas eller inte. Det går att läsa mer om detta i bokföringslagen kapitel 6. 3.

Kan du inte lämna in årsredovisningen i rätt tid?

  • Om du inte lämnar in årsredovisningen i tid måste företaget betala förseningsavgifter och riskerar likvidation. I vissa fall kan dessutom den som inte upprättat en årsredovisning i rätt tid åtalas för bokföringsbrott. Läs mer om bokföringsbrott på Ekobrottsmyndighetens webbplats .

När ska årsredovisningen finnas hos Bolagsverket?

  • När årsstämman har fastställt balans- och resultaträkningen har du en månad på dig att skicka in årsredovisningen till Bolagsverket. Det innebär att årsredovisningen ska finnas hos Bolagsverket senast sju månader efter räkenskapsårets