:

Hur går ensilering till?

Innehållsförteckning:

  1. Hur går ensilering till?
  2. Vad gör man hö av?
  3. Hur gör man för att få ett bra hö?
  4. Kan Ensileras?
  5. Hur blir det hö?
  6. Hur förvarar man hösilage?

Hur går ensilering till?

Ensileringen bygger på att mjölksyrabakterier som finns naturligt på gräset producerar mjölksyra, som i sin tur sänker pH-värdet och skapar en sur miljö. Sänkningen av pH-värdet och den syrefria miljön gör tillsammans att andra bakterier, jäst och mögel inte kan växa i fodret.

Vad gör man hö av?

, vallfoder som torkats antingen helt färdigt ute på fältet eller inomhus i en skulltork efter förtorkning ute. Även hetluftstorkat vallfoder förekommer.

Hur gör man för att få ett bra hö?

Höet ska vara grönt, bladrikt, lukta gott och inte damma eller vara mögligt. Det ska vara bärgat på en odlad vall och gärna före eller precis runt midsommar. som bärgats sent har sämre näringsinnehåll – stjälkarna är grövre och axen större.

Kan Ensileras?

Ensilage (tidigare pressfoder) är djurfoder som konserverats genom fermentering. ... Förutom grönmassa från vallodling förekommer det att andra fodermedel som exempelvis grönfoder och majs ensileras. Ensilage kan lagras på flera olika sätt. I tornsilor, plansilor, "limpor", "korvar" och som balar.

Hur blir det hö?

Förr torkades höet ute på fältet i någon form av hässja. Idag görs det i regel "på slag", liggande utbrett på fältet i 3–5 dagar. Höet vänds regelbundet för att snabba på torkningen och pressas sedan samman genom balning med balmaskin till höbalar.

Hur förvarar man hösilage?

Om man använder sig av inplastat grovfoder (fyrkantsbalar eller rundbalar) så ska de förvaras på en torr och jämn markyta som är väl dränerad och fri från vassa stenar och växtlighet. Då minskar man risken för punktering av balarna och håller även gnagare borta.