:

Hur mycket YMP?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mycket YMP?
  2. När är ympen färdig?
  3. Hur länge röra Rapshonung?
  4. Varför ympar man honung?
  5. Vad betyder en YMP?
  6. När är det dags att tappa honung?
  7. När ska man börja röra honung?
  8. Varför blir honungen lös?

Hur mycket YMP?

YMPNING

12
Ex. 50 kg, 0,03x50=1,5 Kgeller en av dina egna, motsvarande
Förvara din nyslungade honung10% av honungen från punkt 1.
i rumstemperatur tills ympenBlanda med elvisp och degkrokar i
är klar1 minut. Förvara ympen i kylskåp.

När är ympen färdig?

Vid lägre temperatur än 5°C kristalliserar honungen väldigt långsamt. En lämplig temperatur är 10-12°C. Inom några dagar har honungen stelnat och efter ytterligare någon vecka är den hård. Efter c:a 3 veckor när honungen kristalliserat färdigt är den mycket hård och finkornig.

Hur länge röra Rapshonung?

Honungen får stå i rumstemperatur ett dygn och skummas därefter. eller en stor slev i 1minut 1 gång/dag. Rapshonung rörs 2ggr/dag. att sluta röra när honungen är ogenomskinlig och trögflytande är ett bra riktmärke.

Varför ympar man honung?

Ympning är en metod inom biodling som används för att honung snabbare ska kristallisera, för att honungen ska få finkristallin och smörig konsistens samt en jämn kvalitet. Biodlare säger ympa honung, att man ympar honungen eller gör en ymp. ... Rapshonung kristalliserar till exempel snabbt medan ljunghonung tar längre tid.

Vad betyder en YMP?

Ympning är då en främmande växtdel planteras in i en liknande växt. Det är en av metoderna som används vid växtförädling av exempelvis äppelträd, päronträd och plommonträd. Ingreppet kan ske var som helst på växten och ger möjligheten att få fler sorters äpplen i samma träd.

När är det dags att tappa honung?

När ramarna är fulla och cellerna är täckta med vax är honungen redo för slungning. Då får biodlaren avlägsna vaxlocken och därefter slunga ut honungen ur ramarna. Innan dess ska det också kontrolleras att honungen inte innehåller för hög vattenhalt.

När ska man börja röra honung?

jag fick tipset att om man har möjlighet att ympa honungen och sedan låta den kristallisera och bli stenhård i hink och därefter värma upp honungen till 35ºc (bikupevärme) och röra den så fort det är möjligt (tog mig fem timmar senast) så får du en mjuk honung.

Varför blir honungen lös?

Nyslungad honung är alltid flytande. Förr eller senare bildas kristaller i honungen och den får fast konsistens. Hög druvsockerhalt påskyndar den här naturliga processen. En tumregel är: Ljusa honungssorter har hög druvsockerhalt och kristalliserar snabbt.