:

Hur går en intervention till?

Innehållsförteckning:

  1. Hur går en intervention till?
  2. Vilka regler och lagar gäller vid läkemedelsbehandling mot beroende?
  3. Vad är Substansbruk?
  4. Vad är en medicinsk intervention?
  5. Vilka personer som kan få hjälp genom en enkel intervention?
  6. Vad krävs för Laro?

Hur går en intervention till?

I en kort intervention kan till exempel någon av samtalsmetoderna MI (Motiverande samtal) eller FRAMES (feed-back, responsibility, advice, menue, empathy, self-efficacy) användas. Båda metoderna går ut på att ställa utforskande och öppna frågor, lyssna aktivt och ge återkoppling.

Vilka regler och lagar gäller vid läkemedelsbehandling mot beroende?

Missbruks- och beroendevården regleras av bestämmelser i flera olika lagar. Till exempel hälso- och sjukvårdslagen (1982:763), socialtjänstlagen (2001:453) och lagen (1988:870) om vård av missbrukare i vissa fall. Lagarna finns på Riksdagens webbplats.

Vad är Substansbruk?

Med missbruk avses ett bruk som är skadligt, till exempel för att substansen tas i alltför stor mängd, tas i skadlig kombination med annan substans, eller tas slentrianmässigt utan att det finns medicinsk grund. Substansmissbruk kan i symtombilden likna vanestörningar (impulskontrollstörningar) och självskadebeteende.

Vad är en medicinsk intervention?

Intervention kan syfta på: ... Medicinsk intervention – inom medicin och hälsa, folkhälsointervention, är åtgärder/ingripanden som syftar till att förbättra eller skydda hälsa hos individer, familjer, system och/eller samhällen.

Vilka personer som kan få hjälp genom en enkel intervention?

En intervention görs för att en person som missbrukar att förstå att han eller hon behöver hantera den situation uppkommit för att personen har ett missbruk av alkohol och narkotika (detta kan göras på andra beroenden också men vårt huvudsyfte är just alkohol och narkotika-missbruk).

Vad krävs för Laro?

Förutsättningar för att ge en patient LARO-behandling; Den patient som ordineras läkemedelsbehandling vid opioidberoende skall ha fyllt 20 år. Om särskilda skäl föreligger, får en patient ordineras läkemedelsassisterad behandling även när han eller hon ännu inte fyllt 20 år.