:

Vad består jod av?

Innehållsförteckning:

  1. Vad består jod av?
  2. Vad händer när jod reagerar med stärkelse?
  3. Hur påvisar jod stärkelse?
  4. Hur gör man jod?
  5. Hur smakar jod?

Vad består jod av?

Jod är ett icke-metalliskt grundämne som tillhör gruppen halogener. Jod är dock det näst minst reaktiva (efter Astat) grundämnet i denna grupp.

Vad händer när jod reagerar med stärkelse?

Stärkelse består av två polysackarider som är uppbyggda av glukos, amylos och amylopektin. Den karakteristiska blåsvarta färgen kommer från komplexet bestående av jod/jodid som ligger i centrum omslutet av amylos. Amylas hydrolyserar stärkelsen i flera steg (först blir det brunt) till slutprodukten glukos (färglös).

Hur påvisar jod stärkelse?

Testet utförs tillsammans med löslig stärkelse. Förekomst av amylas bryter ner stärkelsen. Jod tillsätts och det bildas en blå färg tillsammans med stärkelse. Men amylas (från saliv) avfärgas den blå färgen med tiden.

Hur gör man jod?

I bordssalt finns jod i form av joner och kallas då jodid. För att ren jod ska bildas tillsätter vi i den här laborationen Klorin som är ett oxidationsmedel.

Hur smakar jod?

Dess- utom har Falksalt nu ett finkornigt hushållssalt med 35 procent naturligt mindre natrium samt tillsatt jod, som smakar precis som vanligt hushållssalt. Grovkornigt hushållssalt är en typ av vakuumsalt och passar bra till inläggningar, ugnsbakning på saltbädd eller när man kokar skaldjur.