:

Vad innebär det att vara medlem i Pingstkyrkan?

Innehållsförteckning:

  1. Vad innebär det att vara medlem i Pingstkyrkan?
  2. När dras kyrkoskatten?
  3. Hur går en gudstjänst till i Pingstkyrkan?
  4. Får pingstvänner skilja sig?
  5. Vad är speciellt med Pingströrelsen?
  6. Vad är det för skillnad på Missionskyrkan och Svenska kyrkan?
  7. Hur dras kyrkoavgiften?
  8. Vilken pastor var svenska pingströrelsens frontfigur?
  9. Finns Livets ord kvar?

Vad innebär det att vara medlem i Pingstkyrkan?

Pingstkyrkan är till skillnad från en sekt en demokratisk religiös verksamhet där varje medlem får vara med och påverka undervisningen av bibeln och kristen tro genom att t. ex. ordna barn- och ungdomsverksamhet och gudstjänster. Församlingens medlemmar röstar och tar beslut i regelbundna församlingsmöten.

När dras kyrkoskatten?

Om du är medlem i Svenska kyrkan den 1 november året före inkomståret ska du betala kyrkoavgift. Om du tillhör en icke territoriell församling ska du betala kyrkoavgiften till den församlingen.

Hur går en gudstjänst till i Pingstkyrkan?

Under församlingsbönen ber ofta flera samtidigt, ibland högt men vanligen viskande, eller talar svagt i tungomålstal, samtidigt som en person leder i bön med full röststyrka. Tystnad och utrymme för kontemplation är ovanligt i gudstjänsterna, förutom vid självrannsakan strax innan nattvardsfirandet.

Får pingstvänner skilja sig?

Skilsmässor och omgifte är inget en renlärig pingstvän vill förknippa med sina pastorer. Däremot är det inget som hindrar en pastor från att gifta om sig om makan eller maken avlider. Äktenskapet gäller bara tills döden skiljer dem åt. ... Han understryker den stora vikt Gud fäster vid äktenskap och trohet.

Vad är speciellt med Pingströrelsen?

Gudstjänsterna är glada och livliga. Sång och musik tar stor plats, även om gudstjänstens viktigaste del är predikan. Det händer att enskilda medlemmar berättar fritt ur hjärtat om sina andliga upplevelser hur de har blivit frälsta. Inom Pingströrelsen tror man på så kallad helbrägdagörelse.

Vad är det för skillnad på Missionskyrkan och Svenska kyrkan?

Svenska Missionskyrkan var ett svenskt nyevangeliskt, protestantiskt trossamfund grundat 1878, fram till 2003 kallat Svenska Missionsförbundet (SMF). ... Svenska Missionskyrkan ingick i gruppen av frikyrkor och hade ett förhållandevis nära samarbete med Svenska kyrkan, Svenska Baptistsamfundet och Metodistkyrkan i Sverige.

Hur dras kyrkoavgiften?

Avgiften tas ut som ett förhöjt skatteavdrag i samband med löneutbetalning och skatteverket sköter sedan utbetalningen till trossamfundet. För att börja betala avgift samtycker du skriftligt till trossamfundet som sedan årligen skickar en lista med personnummer till skattemyndigheten.

Vilken pastor var svenska pingströrelsens frontfigur?

Lewi Pethrus, ursprungligen Petrus Lewi Johansson, född i Vargön i Västra Tunhems församling, Älvsborgs län (i nuvarande Västra Götalands län), död 4 september 1974 i Stockholm, var en svensk förgrundsgestalt och ledare inom Pingströrelsen som kom i kontakt med pingstväckelsen genom ett möte i Oslo 1907 ...

Finns Livets ord kvar?

Motsättningarna mellan Livets Ord och övriga samfund i Sverige var omfattande under 1980- och 1990-talen, men alltsedan 2000-talet har flera ekumeniska relationer upprättats. Sedan 2006 är stiftelsen Livets Ord medlem av Uppsala Kristna Råd.