:

Hur kan man få reda på om någon är häktad?

Innehållsförteckning:

  1. Hur kan man få reda på om någon är häktad?
  2. Är Häktesförhandlingar offentliga?
  3. Kan man se vilka som sitter häktade?
  4. Är häktningsbeslut offentliga?
  5. Vem beslutar om häktning?
  6. Vilka domar är offentliga?
  7. Är Rättegångsprotokoll offentliga?
  8. Vad händer när en person sitter häktad?

Hur kan man få reda på om någon är häktad?

Om personen häktas så blir själva beslutet om häktning en offentlig och allmän handling så att de anhöriga kan få reda på vad som hänt. Det enklaste sättet är att kontakta närmaste tingsrätt och ställa frågan, som är den troliga domstol som har beslutat i frågan.

Är Häktesförhandlingar offentliga?

Förhandlingar i svenska domstolar är som huvudregel offentliga för allmänheten. Detta gäller även häktesförhandlingar. ... Du kan alltid ringa den tingsrätt som förhandlingen ska hållas i eller fråga advokaten.

Kan man se vilka som sitter häktade?

Den som misstänks för ett allvarligt brott kan häktas av domstolen i väntan på att brottet utreds. Den häktade är enbart misstänkt för ett brott och betraktas som oskyldig fram till fällande dom.

Är häktningsbeslut offentliga?

I en häktningsförhandling ska domstolen ta ställning till om en person som är misstänkt för ett brott ska vara inlåst medan utredningen pågår. Alla förhandlingar är öppna för allmänheten, även häktningsförhandlingar.

Vem beslutar om häktning?

Beslut om häktning ska som regel alltid fattas om brottet har minst två års fängelse i straffskalan. Beslut om häktning fattas av domstol. Efter att häktningen är beslutad ska åklagaren väcka åtal senast inom 14 dagar, men den tiden kan i vissa fall förlängas efter beslut av domstolen.

Vilka domar är offentliga?

I Sverige är alla domstolshandlingar offentliga handlingar (om de inte är sekretessbelagda på grund av exempelvis sexuella handlingar mot minderåriga eller dylikt). Detta grundas i offentlighetsprincipen och innebär att vem som helst (allmänheten) kan gå in och söka på domar och ta del av dessa.

Är Rättegångsprotokoll offentliga?

Vid ett sammanträde görs anteckningar i ett protokoll, 6 kap. 3 § rättegångsbalken (RB). Ett rättegångsprotokoll anses upprättat och därmed en allmän handling när det har justerats av domstolen eller färdigställts på annat sätt, 2 kap.

Vad händer när en person sitter häktad?

Under häktningstiden kan den misstänktes kontakter med omvärlden begränsas, ett beslut som tas av åklagaren. Det kan innebära att den häktade till exempel förbjuds att ta emot telefonsamtal och besök från anhöriga, inte får umgås med andra häktade eller inte får läsa tidningar, lyssna på radio eller titta på teve.