:

Vad betyder sup och hur fungerar det?

Innehållsförteckning:

  1. Vad betyder sup och hur fungerar det?
  2. Vad betyder rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning?
  3. I vilka situationer ska en person dömas till vård i stället för fängelse?
  4. Vad är LRV och när kan en person vårdas enligt denna lag?
  5. Hur fungerar öppen rättspsykiatrisk vård?
  6. Vilka patienter hamnar på rättspsyk?
  7. Vad är rättspsykiatrisk undersökning?
  8. När används skyddstillsyn?

Vad betyder sup och hur fungerar det?

Särskild utskrivningsprövning (SUP) är en påföljd som innebär att den dömde inte kan skrivas ut av läkarna på den rättspsykiatriska kliniken. Åklagarmyndigheten ska informeras om en chefsöverläkare eller en intagen ansökt om till exempel permission eller utskrivning.

Vad betyder rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning?

Förutsättningarna för att döma någon till rättspsykiatrisk vård anges i 31 kap. 3§ BrB. Domstolen beslutar om rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning då det till följd av den psykiska störningen finns risk för att lagöverträdaren återfaller i brottslighet av allvarligt slag.

I vilka situationer ska en person dömas till vård i stället för fängelse?

Domstolen kan döma till rättspsykiatriskt vård om den som misstänks för ett brott lider av en allvarlig psykisk störning. ... Exempel på en allvarlig psykisk störning kan vara vanföreställningar, tankestörningar och hallucinationer.

Vad är LRV och när kan en person vårdas enligt denna lag?

Lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT, och lagen om rättspsykiatrisk vård, LRV, reglerar omhändertagandet av en person i samband med tvångsvård. De båda lagarna kompletterar Hälso- och sjukvårdslagen, HSL, och innehåller regler och villkor för tvångsvård samt hur och när tvångsåtgärder får vidtas.

Hur fungerar öppen rättspsykiatrisk vård?

Öppen rättspsykiatrisk vård är till för patienter som inte längre behöver sluten vård, men som inte kan skrivas ut från vården. Du som patient måste följa särskilda villkor i öppenvården. Villkoren kan ses både som en kontroll på dig och ett stöd för dig. ... Och som i förlängningen skulle kunna kräva slutenvård.

Vilka patienter hamnar på rättspsyk?

En person som har begått brott under inverkan av en allvarlig psykisk störning kan, enligt svensk lag, inte dömas till fängelse. Istället brukar domstolen besluta om en medicinsk bedömning, en så kallad rättspsykiatrisk undersökning. I den undersöks om personen i fråga är i behov av rättspsykiatrisk vård.

Vad är rättspsykiatrisk undersökning?

I en rättspsykiatrisk undersökning utreder ett rättspsykiatriskt team om en brottsmisstänkt har någon form av allvarlig psykisk störning. ... Det är en läkarundersökning där en psykiater eller rättspsykiater bedömer behovet av en rättspsykiatrisk undersökning.

När används skyddstillsyn?

I stället för att dömas till fängelse kan du i vissa fall dömas till skyddstillsyn. Då löper en prövotid på tre år. Under prövotiden ska du sköta dig och försörja dig så gott du kan. Skyddstillsyn kan kombineras med andra straff, till exempel fängelse, dagsböter och/eller samhällstjänst.