:

Hur fungerar en Metallsvarv?

Innehållsförteckning:

  1. Hur fungerar en Metallsvarv?
  2. Hur fungerar en manuell svarv?
  3. När används svarvning?
  4. Vad gör en fräs?
  5. Vad heter det man svarvar med?

Hur fungerar en Metallsvarv?

Utmärkande för metallsvarvar är att skärhuvudet är monterat på en släde. Släden kan styras manuellt, halvautomatiskt eller helautomatiskt ( kallade CNC-svarvar). Metallsvarvar kan också vara utrustade med vätskekylning av arbetsstycket.

Hur fungerar en manuell svarv?

Skärverktyget är fastspänt i en verktygshållare som i sin tur sitter monterad på den kallade släden som rör sig parallellt/horisontellt med arbetsstycket. Verktyget skär bort material från arbetsstycket i form av spån. Skärverktygets längsmatning sker vanligtvis via en mekanisk drivning men kan även göras manuellt.

När används svarvning?

Svarvning är mycket vanligt inom metallindustrin men används även för att ta fram komponenter av andra material som till exempel trä. Till skillnad från fräsning så fungerar svarvning så att arbetsstycket roterar mot det verktyg som kommer att slipa det tills det får den färdiga formen.

Vad gör en fräs?

En fräs är en maskin för skärande bearbetning i metall eller andra fasta material och som använder ett roterande skärande verktyg. Verktyget kan lutas i olika vinklar medan arbetsstycket och/eller verktyget förflyttas i längdled, djupled, höjdled eller i kombinationer därav.

Vad heter det man svarvar med?

Svarvning är den vanligaste metoden inom skärande bearbetning. Viktigt vid svarvning är valet av svarvstål. Det finns en mängd olika svarvstål att välja mellan. Det finns härdade och slipade stål men även stål med hårdmetallskär.