:

Hur fungerar högkostnadsskyddet tandvård?

Innehållsförteckning:

  1. Hur fungerar högkostnadsskyddet tandvård?
  2. Hur fungerar ATB?
  3. Vad är särskilt tandvårdsbidrag?
  4. När får du ett allmänt tandvårdsbidrag?
  5. När ska du få tandvårdsstöd?
  6. Vad är statligt tandvårdsstöd?

Hur fungerar högkostnadsskyddet tandvård?

Högkostnadsskyddet beräknas utifrån det pris som är lägst: referenspriset eller tandläkarens pris. Därför får du betala mellanskillnaden om din tandläkares pris är högre än referenspriset. Exempel: En behandling består av åtgärder som sammanlagt har ett referenspris på 20 000 kronor.

Hur fungerar ATB?

Det heter allmänt tandvårdsbidrag, ATB: Från och med det år du fyller 24 år och till och med det år du fyller 29 är bidraget 600 kronor per år. Från och med det år du fyller 30 år och till och med det år du fyller 64 år är bidraget 300 kronor per år. Från och med det år du fyller 65 år är bidraget 600 kronor per år.

Vad är särskilt tandvårdsbidrag?

  • Särskilt tandvårdsbidrag. Särskilt tandvårdsbidrag är ett bidrag för dig som har en sjukdom eller funktionshinder som medför en risk för att din tandhälsa försämras. Du som har en sjukdom eller funktionsnedsättning som gör att du har ett ökat behov av tandvård kan få särskilt tandvårdsbidrag från Försäkringskassan.

När får du ett allmänt tandvårdsbidrag?

  • Allmänt tandvårdsbidrag. Den 1 juli varje år får alla vuxna rätt till ett allmänt tandvårdsbidrag som betalas ut av Försäkringskassan direkt till den behandlande tandläkaren eller tandhygienisten. Från januari 2019 får du som är mellan 24 och 29 år eller över kronor om året. Är du mellan 30 och 64 år får du 300 kronor om året.

När ska du få tandvårdsstöd?

  • För att du ska kunna få tandvårdsstödet behövs ofta en remiss för behandling av din sjukdom från din läkare. Innan du får din behandling ska den enhet inom din region som ansvarar för tandvård ha bedömt att du har rätt till tandvårdsstöd.

Vad är statligt tandvårdsstöd?

  • Det statliga tandvårdsstödet består av allmänt och särskilt tandvårdsbidrag, samt högkostnadsskydd. Det finns som ett skydd mot höga kostnader, för att stimulera till förebyggande tandvård samt för att ge ökat stöd till dig med ökad risk för sämre tandhälsa på grund av din funktionsnedsättning eller sjukdom.