:

Vad är en Stumpastake?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är en Stumpastake?
  2. Vad är en Stumpljusstake?
  3. Hur gör man rent Stumpastaken?
  4. Vad kan man använda som ljushållare?
  5. Hur får man bort stearin från aluminium?
  6. Hur gör man egna ljusstakar?
  7. Hur gör man rent ljuslyktor?
  8. Hur får man bort stearin från en ljusstake?
  9. Hur får man bort stearin från ljuslykta?
  10. Hur får jag bort stearin i glas?

Vad är en Stumpastake?

Stumpastaken är en stilfull och praktisk ljusstake speciellt framtagen för ljusstumpar, korta ljus och små ljus - med andra ord, ljus som annars blir över och slängs. Ljushållaren passar även för värmeljus och helt nya ljus. Med alla ljus tända bildas en stor matta av lågor som sprider ett fantastiskt sken.

Vad är en Stumpljusstake?

Jag har en stumpljusstake hemma där ljusen sätts fast i ståltrådar som sträcker sig upp från ett fat. Tre gånger har jag varit med om att när ljuset brinner ner så lossnar den sista stumpen stearin, ramlar utanför fatet och fortsätter brinna på bordet. En supersnygg ljusstake men som man alltså måste hålla stenkoll på.

Hur gör man rent Stumpastaken?

Rengöring: Pilla först bort allt löst stearin utan att skrapa. Lägg sedan ljusskaten uppochned på en plåt täckt med aluminiumfolie. Ställ in den i ugnen i ca 15 minuter på 90-100 grader och stearinet rinner ut på foliet. Torka staken torr med hushållspapper innan stearinet stelnat.

Vad kan man använda som ljushållare?

Speciellt med denna typ av ljusstake där den sista lilla stearinet tillslut ramlar av spiken. Jag har en glasburk där jag lägger alla små stumpar som blir över i mina "vanliga" ljusstakar och de blir fina ihop, stumpastaken och ljusburken. Tidigare har jag kombinerat dessa två nämnda ovan.

Hur får man bort stearin från aluminium?

Ställ in i ugnen Men tänk på att om stearin hamnar i avloppet kan det bli stopp! Är ljusstaken av metall kan du ställa in den på låg värme i ugnen. Lägg ett bakplåtspapper eller tidningspapper i botten så städar du enkelt upp efteråt.

Hur gör man egna ljusstakar?

Du behöver:

  1. Träregel, vi använde oss av 70×70 mm och längden på varje ljusstake kan man såklart välja helt fritt. ...
  2. Såg för att kapa i de längder du vill ha (alternativt be dem hjälpa till på bygghandeln).
  3. Slipmaskin, vi använde en bandslip – för att jämna till kanterna och även grundslipa inför betsen.

Hur gör man rent ljuslyktor?

Ställ in i frysen Har dina ljusstakar och lyktor fått retfulla stearinfläckar finns det en plats de ska åka – in i frysen. Låt dem stå där minst en timme. När stearinet har blivit riktigt kallt lossnar det enkelt. Skrapa försiktigt bort med till exempel en liten sked.

Hur får man bort stearin från en ljusstake?

Ta bort stearin från ljusstake

  1. Sätt på ugnen på 110 grader.
  2. Lägg bakplåtspapper i botten av ugnen.
  3. Lägg in ljusstaken.
  4. Stearinet smälter och droppar ner!

Hur får man bort stearin från ljuslykta?

Ställ in i ugnen Ett annat sätt att städa stakar och lyktor är med riktigt hett vatten. Diska i en balja eller under rinnande kran tills stearinet smälter. Men tänk på att om stearin hamnar i avloppet kan det bli stopp! Är ljusstaken av metall kan du ställa in den på låg värme i ugnen.

Hur får jag bort stearin i glas?

Använd en svamp och varmvatten för att försöka skrubba bort stearinet. Du kan dessutom försöka använda en träspackel eller något för att skrapa bort stearinet och om det verkligen inte vill försvinna kan du hälla på lite lacknafta för att lösa upp det. Se bara till att du itne har en lacknafta som kan etsa på fönster!