:

Hur går en cancer utredning till?

Innehållsförteckning:

  1. Hur går en cancer utredning till?
  2. Hur många standardiserade Vårdförlopp?
  3. Vad är SVF koordinator?
  4. Vad betyder Vårdförlopp?
  5. Vad är en Malignitetsutredning?
  6. Vad innebär välgrundad misstanke om cancer?
  7. Vad är SVF förlopp?

Hur går en cancer utredning till?

Vårdförloppet startar med en remiss Det kallas välgrundad misstanke. Det kan till exempel vara en läkare på vårdcentralen, en specialistmottagning eller akuten som misstänker cancer efter ett provsvar. Den läkaren skriver då en remiss så att du kan utredas enligt ett standardiserat vårdförlopp.

Hur många standardiserade Vårdförlopp?

Fram till oktober 2018 har sammanlagt 31 standardiserade vårdförlopp (SVF) införts. Drygt 200 000 personer har genomgått SVF. Andelen patienter av de som utretts enligt SVF och inlett en cancerbehandling varierar mellan förloppen.

Vad är SVF koordinator?

SVF-koordinatorer har en viktig roll i arbetet med standardiserade vårdförlopp (SVF). De ska samarbeta och samverka med olika professioner inom cancervården, vara ett administrativt stöd för att hålla ledtider samt säkra att patienter får information om sin fortsatta utredning.

Vad betyder Vårdförlopp?

Vid vissa sjukdomar följer vården ett så kallat vårdförlopp. Det är ett dokument som anger när till exempel en viss undersökning eller behandling kan behövas. Vårdförloppet för en sjukdom är likadant, oavsett var du bor. Men det kan anpassas efter vad du behöver.

Vad är en Malignitetsutredning?

I Sverige insjuknar drygt 61 000 patienter i cancer varje år, och 20 procent av fallen debuterar med metastaserad sjukdom. Första steget i en malignitetsutredning vid metastaserad cancersjukdom består vanligen av att identifiera primärtumören, då den ger viktig information om cancerform, behandling och prognos.

Vad innebär välgrundad misstanke om cancer?

Välgrundad misstanke föreligger i primärvården om cancermisstanke kvarstår och utredningen inte pekat mot en specifik diagnos. Vid välgrundad misstanke, skicka omgående SVF-remiss.

Vad är SVF förlopp?

Misstänkt cancer ska utredas enligt en bestämd nationell rutin, standardiserat vårdförlopp (SVF). Misstanke om cancer innebär utredning inom primärvård eller specialiserad vård för att se om misstanken kan avfärdas eller stärkas till välgrundad misstanke. Vid välgrundad misstanke ska standardiserat vårdförlopp startas.