:

Vad kan man göra med surkål?

Innehållsförteckning:

  1. Vad kan man göra med surkål?
  2. Hur vet man att surkålen är klar?
  3. Hur ska surkål lukta?
  4. Hur ska surkål smaka?
  5. Varför ska man äta surkål?
  6. Vad kan man Fermentera?
  7. När är fermenteringen klar?
  8. Hur länge håller en öppnad burk surkål?
  9. Kan surkål bli dålig?
  10. Vad händer med vitkål när den fermenteras?

Vad kan man göra med surkål?

Surkål passar till det mesta men speciellt till tysk surkålsfest med surkål på fat med stekta korvar, fläsk, kassler, senap och potatismos sk klassisk choucroute från Alsace. Surkål passar också till grillad korv eller hamburgare, hemgjord korv, fläsklägg och till buffé, julbord med mera.

Hur vet man att surkålen är klar?

Jäsningen är klar när det slutat bubbla efter ca 3-7 dagar. Då ska ph-värdet vara under 4,1 - då har jäsningen lyckats. Du kan kolla detta med en jäs-sticka - lackmus-sticka som finns att köpa på bla apotek eller nätet. Efter ett tag samt förvarad kallt så stannar fermenteringen - syrningen - av naturligt.

Hur ska surkål lukta?

Efter ytterligare 4-6 veckor är kålen färdig för att ätas, men den blir ännu bättre efter längre lagring. Kålen ska lukta friskt och syrligt. Luktar det inte gott kan man fått in oönskade bakterier och kålen måste kastas. Det är viktigt att ta upp surkålen med rena redskap - då kan den hålla i flera månader.

Hur ska surkål smaka?

Smaka på kålbitarna – de ska smaka starkt salt men inte så att det inte går att äta. Ifall du har för mycket salt, lägg till mer kål, lägg till salt om du har för lite salt. Slutprodukten brukar smaka mindre salt än man trott.

Varför ska man äta surkål?

Det finns många anledningar. Den mest självklara är naturligtvis att grönsakerna innehåller mängder av mjölksyrebakterier som är bra för magen och hjälper kroppen att ta upp mineraler, ex järn. Studier har även visat att mjölksyrade grönsaker kan hjälpa till att förebygga karies hos barn och bröstcancer hos kvinnor.

Vad kan man Fermentera?

Fermenterad mat som surkål, kimchi, kombucha och yoghurt är livsmedel som innehåller mjölksyrabakterier. De har bland annat effekten att de hämmar och tar död på oönskade bakterier. Mjölksyrabakterierna ökar dessutom upptaget av flera viktiga vitaminer och mineraler.

När är fermenteringen klar?

Om såsen blir möglig är den oätlig. Men att spadet blir grumligt är normalt. Efter 5—6 dagar är fermenteringen klar.

Hur länge håller en öppnad burk surkål?

Hur ska det förvaras? Den färdigsyrade burken ska förvaras svalt (under 8°C) och mörkt, eftersom det bevarar grönsakernas färg. En öppnad burk håller 3–4 veckor i kylskåp medan en oöppnad burk håller i upp till 1 år, och oftast längre än så.

Kan surkål bli dålig?

När du öppnat burken så avgör lukt o smak hur länge du kan äta den. Minst 3 veckor tycker vi den ska hålla sig, men ibland mycket längre. Så länge det luktar och smakar gott så kan du äta av den!

Vad händer med vitkål när den fermenteras?

Surkål är helt enkelt vitkål som har fått fermentera (syra eller jäsa som det också kallas) utan tillgång till syre under en tid. Det som händer då är att flera olika bakteriestammar börjar växa och producera bland annat mjölksyra.