:

Vad är skillnaden mellan att få hyreskontrakt svart eller via bostadskön?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är skillnaden mellan att få hyreskontrakt svart eller via bostadskön?
  2. Får man köpa ett hyreskontrakt?
  3. Hur mycket kostar ett svart hyreskontrakt?
  4. Vad räknas som hyresrätt?
  5. Kan man köpa hyreslägenhet?

Vad är skillnaden mellan att få hyreskontrakt svart eller via bostadskön?

Arvoden varierar i stor grad men källor menar att ett förstahandskontrakt som säljs för 300 000 kr kan ge ett arvode till mäklaren på 50 000 kr. Då det är en svart marknad finns det inga regler kring prissättningen av hyreskontrakt, det bestäms helt enkelt av efterfrågan och utbudet.

Får man köpa ett hyreskontrakt?

Det är olagligt att sälja ett förstahandskontrakt Allt det är är en rättighet att få hyra bostaden tillsvidare. Den som säljer hyreskontraktet kan i allvarliga fall, om det exempelvis är den som säljer är förvaltare av bostaden, att dömas till fängelse i upp till 2 år.

Hur mycket kostar ett svart hyreskontrakt?

Bland de unga uppger 8 procent att de har köpt svartkontrakt eller hyrt svart, visar en färsk rapport. Enligt polisen kan ett kontrakt i Stockholms innerstad kosta 1,5 miljoner kronor eller mer. Priset för ett förstahandskontrakt kan motsvara cirka 10 procent av priset för en motsvarande bostadsrättslägenhet.

Vad räknas som hyresrätt?

I en hyresrätt hyr du din bostad av en hyresvärd som äger och förvaltar huset. Äger du en bostadsrätt är du medlem i den bostadsrättsförening som äger och förvaltar huset.

Kan man köpa hyreslägenhet?

Köpa eller inte köpa Du väljer själv om du vill köpa din lägenhet eller fortsätta hyra. Du måste inte köpa lägenheten om det blir en ombildning. Du kan bo kvar med hyresrätt på samma villkor och med samma rättigheter som tidigare. En skillnad är förstås att bostadsrättsföreningen blir din nya hyresvärd.