:

Hur är den svenska arbetsmarknaden uppbyggd?

Innehållsförteckning:

  1. Hur är den svenska arbetsmarknaden uppbyggd?
  2. Hur fungerar arbetsmarknadspolitik?
  3. Hur ser den svenska arbetsmarknaden ut idag?
  4. Hur ser svensk arbetsmarknad ut?
  5. Hur har arbetsmarknaden förändrats de senaste 40 åren?

Hur är den svenska arbetsmarknaden uppbyggd?

I Sverige delas arbetsmarknaden in i den privata och den offentliga sektorn. Den privata sektorn, som till skillnad mot den offentliga sektorn är vinstdrivande, sysselsätter flest människor i Sverige. ... Ungefär 10 procent av arbetskraften i Sverige arbetar som ensamföretagare.

Hur fungerar arbetsmarknadspolitik?

Arbetsmarknadspolitisk verksamhet är statliga åtgärder som ska främja sysselsättning, motverka arbetslöshet och underlätta omställningar på arbetsmarknaden. Arbetsmarknadspolitiken syftar till att alla människor som kan ska ha möjlighet att delta i arbetslivet.

Hur ser den svenska arbetsmarknaden ut idag?

Cirka 80 procent av alla kvinnor i Sverige mellan 20 och 64 år arbetar utanför hemmet, vilket är en hög andel i jämförelse med många andra länder. Men det finns brister i jämställdheten på arbetsmarknaden. Kvinnor som arbetar inom samma yrken som män har oftast lägre lön trots att de gör samma jobb som män.

Hur ser svensk arbetsmarknad ut?

Arbetslöshetsnivåer på 9,4 och 11 procent År 20 beräknas antalet inskrivna arbetslösa till i genomsnitt 490000 respektive 580 000 personer. Det motsvarar arbetslöshetsnivåer på 9,4 respektive 11,0 procent. Långtidsarbetslösheten i sin tur väntas stiga från redan höga nivåer.

Hur har arbetsmarknaden förändrats de senaste 40 åren?

Arbetsmarknaden har liksom så mycket annat förändrats de senaste 40 åren i och med teknikens utveckling digitaliseringen världen. I Sverige styrs förhandlingarna på arbetsmarknaden utifrån den s.k. den svenska modellen. ...