:

Var finns sms-livräddare?

Innehållsförteckning:

  1. Var finns sms-livräddare?
  2. Hur många sms-livräddare?
  3. Hur gör man hjärt och lungräddning?
  4. Hur många kompressioner bör du göra vid HLR?
  5. Vad krävs för att bli livräddare?
  6. Vad ingår i HLR utbildning?
  7. Vad gör du först och främst när du påbörjar HLR?

Var finns sms-livräddare?

I dag finns systemet Sms-livräddare i Region Blekinge, Halland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Stockholm, Sörmland, Västmanland, Västra Götaland och Östergötland. Det pågår även diskussioner i fler regioner.

Hur många sms-livräddare?

Region Stockholm är en av sju regioner som är anslutna till systemet Sms-livräddare i Sverige. Under år 2019 gick 1 230 larm ut till frivilliga livräddare i Stockholm. I cirka 47 % av fallen kom frivilliga till platsen för hjärtstoppet före ambulans.

Hur gör man hjärt och lungräddning?

Placera din ena handlov mitt på bröstkorgen, placera din andra hand ovanpå. Tryck ner bröstkorgen minst 5 centimeter men inte mer än 6 centimeter. Håll en takt av 1 tryck per minut. Tryck 30 gånger, hårt och snabbt.

Hur många kompressioner bör du göra vid HLR?

När personen kommit upp på land så fortsätt med HLR (hjärt-lungräddning) genom att göra 30 bröstkompressioner och sedan blåsa in luft 2 gånger.

Vad krävs för att bli livräddare?

Havslivräddarutbildningen går i Tylösand, där är du i två veckor och efter avslutad och godkänd utbildning får du jobba som livräddare runt om i hela världen. I kurserna får man lära sig bland annat vattenlivräddning, HLR för barn och vuxna, första hjälpen och systematiskt förebyggande säkerhetsarbete.

Vad ingår i HLR utbildning?

Genom utbildningen lär du dig att konstatera ett hjärtstopp, utföra hjärt- lungräddning samt hjälpa en person som drabbats av luftvägsstopp, enligt gällande riktlinjer från HLR-rådet. Du får även en introduktion till hur du använder en halvautomatisk hjärtstartare.

Vad gör du först och främst när du påbörjar HLR?

När du ger hjärt-lungräddning börjar du med bröstkompressioner. Det innebär att du använder händerna och trycker mitt på den medvetslösa personens bröstkorg för att på det sättet få blodet att cirkulera.