:

Kan unga få bältros?

Innehållsförteckning:

  1. Kan unga få bältros?
  2. Måste man behandla bältros?
  3. Hur vanligt är bältros?
  4. Kan man dö av bältros?
  5. När kan man få bältros?
  6. Hur länge kan man känna av bältros?
  7. Vad beror bältros på?
  8. Kan man få bältros på flera ställen samtidigt?
  9. Varför får man bältros?
  10. När kan barn få vattkoppor?

Kan unga få bältros?

Bältros drabbar främst personer över 50 år, men kan även drabba yngre vuxna och barn.

Måste man behandla bältros?

När du har haft vattkoppor stannar viruset kvar i din kropp för resten av livet. Viruset kan bli aktivt igen och då får du bältros. En orsak kan vara om du har nedsatt immunförsvar, men de allra flesta som får bältros är fullt friska i övrigt. Bältros brukar läka av sig själv.

Hur vanligt är bältros?

I Sverige insjuknar minst 30 000 personer varje år. Man kan insjukna i bältros om man tidigare har haft vattkoppor och det är vanligt med utslag och blåsor som gör ont.

Kan man dö av bältros?

Bältros försvinner oftast av sig själv. Blåsorna brukar oftast försvinna inom 1-2 veckor. Det är däremot större risk att besvären sitter kvar längre desto äldre du är. Det är inte farligt att ha bältros men för att lindra besvären finns det saker man kan göra på egen hand.

När kan man få bältros?

En person med bältros kan inte smitta en annan person så att den får bältros. Inkubationstiden för vattkoppor är oftast 14–16 dygn men kan variera mellan 10–21 dygn. För bältros kan någon inkubationstid inte anges utan sjukdomen kan uppstå när som helst under livet efter att man har haft vattkoppor.

Hur länge kan man känna av bältros?

Smärtan vid bältros kan vara kraftig, men brukar avta inom ett par veckor. Efter ytterligare en vecka torkar blåsorna och sårskorporna faller av. Då har bältrosen läkt ut, men smärtan kan finnas kvar i flera månader. Äldre personer har ofta ont under ännu längre tid.

Vad beror bältros på?

Det virus som orsakar vattkoppor och därefter kan orsaka bältros, varicella-zostervirus, tillhör gruppen herpesvirus. Herpesvirus utmärker sig bland annat av att virus efter den primära infektionen ligger latent i kroppen och kan reaktiveras senare i livet.

Kan man få bältros på flera ställen samtidigt?

Kan jag få bältros flera gånger? Ja, du kan få bältros flera gånger. De flesta får inte infektionen flera gånger, men det förekommer.

Varför får man bältros?

Det virus som orsakar vattkoppor och därefter kan orsaka bältros, varicella-zostervirus, tillhör gruppen herpesvirus. Herpesvirus utmärker sig bland annat av att virus efter den primära infektionen ligger latent i kroppen och kan reaktiveras senare i livet.

När kan barn få vattkoppor?

Vattkoppor är en mycket smittsam virusinfektion och är vanligt förekommande hos barn mellan 1 och 6 år. Vanliga symptom är röda, vätskefyllda blåsor på huden, feber, huvudvärk och trötthet. Oftast går sjukdomen över av sig själv. Vaccin mot vattkoppor erbjuds från 9 månaders ålder.