:

Kan man äta frön från alla solrosor?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man äta frön från alla solrosor?
  2. När tar man frön från solrosor?
  3. Kan man toppa solrosor?
  4. Kan man plantera solrosfrön?
  5. Vad kan man göra med solrosor?
  6. Vad gör man av solrosor?
  7. Var sitter fröna i solrosen?
  8. När ska solrosor planteras?
  9. Hur får man höga solrosor?
  10. Vad gör man med Utblommade solrosor?

Kan man äta frön från alla solrosor?

Även om vi kanske oftast odlar dem för sin skönhets skull, är solrosen även en växt som går fint att äta. De små skotten, blomknopparna och till slut fröna – allt går att äta och bjuda på olika smakupplevelser.

När tar man frön från solrosor?

Vill du skörda fröna, ska du låta dem sitta tills frövitan hårdnat. Låt sen gärna fröna torka på en tallrik i några veckor innan du lagrar dem torrt och mörkt. Fröna kan sedan antingen ätas eller planteras nästa år. Solrosfrön är goda både råa och rostade i sallader, müsliblandningar och bakverk.

Kan man toppa solrosor?

Toppa solros Lägre sorter för kruka behöver toppas för att förgrena sig rikligt och bli buskiga. Nyp bort toppen av skottet när plantan är drygt decimeterhög. Upprepa gärna ännu en gång efter några veckor.

Kan man plantera solrosfrön?

Jo, det går faktiskt att odla solrosskott av fågelfrö. Det går även att odla av både solrosfrön och solroskärnor. Dock finns det några saker att ta med i beaktande när du väljer frö att odla skott eller grodda av.

Vad kan man göra med solrosor?

Äta solrosor. Koka blomknopparna (cirka 4-5 knoppar per person) i lättsaltat vatten i 5-10 minuter. Låt dem rinna av och lägg upp på tallrikar när de fortfarande är ljumma. Doppa i citronsmör (smält smör smaksatt med lite pressad citronsaft) och njut tillsammans med ett gott nybakat bröd.

Vad gör man av solrosor?

Solrosens frön, det vill säga de skalade frukterna, används för mänsklig konsumtion, bland annat blandade i müsli; då marknadsförs de ofta som solroskärnor. Solrosens tillplattade frukter, ofta marknadsförda som solrosfrön, används gärna som fågelfrö vid fågelmatning, till exempel på fågelbord.

Var sitter fröna i solrosen?

Solrosens blomma består egentligen av två sorters blommor. I mitten finns bruna diskblommor och runt kanterna finns gula strålblommor. På ovansidan av diskblomman sitter svarta solrosfrön. Innanför skalet ligger små solroskärnor.

När ska solrosor planteras?

Solrosor kan sås direkt på växtplatsen i mitten på maj, men de kan med fördel även förodlas för att få en tidigare blomning. Använd gärna en lite större kruka, fyll den till två tredjedelar med vanlig god odlingsjord. Toppa med såjord och låt fröet ligga en centimeter under jord. Vattna och ställ sådden varmt.

Hur får man höga solrosor?

Solrosor är inte kräsna, men för att en rik blomning och stadiga plantor behöver du odla i näringsrik och lucker jord. För att kunna växa sig riktigt hög behöver solrosen djup jord för sina rötter.

Vad gör man med Utblommade solrosor?

Jo, det är bra att ta bort det utblommade så att de nya solrosknopparna får kraft. Gödsla också med flytande växtnäring.