:

Hur gör man tyg av bomull?

Innehållsförteckning:

  1. Hur gör man tyg av bomull?
  2. Hur produceras garn?
  3. Hur tillverkas bomull till kläder?
  4. Vilka olika steg behöver bomullen gå igenom för att bli en färdig produkt?
  5. Hur tillverkas ylle?
  6. Vart tillverkas garn?
  7. Var planteras bomull?
  8. Var tillverkar man bomull?

Hur gör man tyg av bomull?

Det framställs genom att smälta ner s.k. granulat (flagor) till en flytande massa. Denna massa blåses sedan ut genom en dysa, typ som ett stort duschmunstycke, för att bilda långa fibrer. Fibrerna får torka för att därefter kunna spinnas till trådar och vävas till ett tyg.

Hur produceras garn?

I kardverket dras ullfibrerna isär så att de hamnar på längs i maskinen. Detta görs två gånger i två lika maskiner som är sammankopplade och sedan kommer ullen fram som ett brett flor. Floret delas sedan i 128 lika stora delar som efter att gått igenom ”byxorna” blir förgarn och rullas upp på 8 st. bobiner.

Hur tillverkas bomull till kläder?

Den skördade bomullen passerar genom en maskin som kallas bomulls-gin, den separerar bomullsfibrerna från fröna. Sen packas bomullen och skickas till spinnerier som tillverkar garn. Spinnerierna kan finnas långt borta, I många fall i andra länder än där bomullen odlas.

Vilka olika steg behöver bomullen gå igenom för att bli en färdig produkt?

Bomullen når textilfabriken –en smutsig historia Vidare går den plockade bomullen till textilfabrikerna. Även här används många miljö- och hälsofarliga kemikalier. Ett och samma plagg kan gå igenom alla dessa steg: kardning, spinning, klistring, vävning, avklistring, blekning, tvätt, mercerisering och färgning.

Hur tillverkas ylle?

Den äldsta metoden att ta vara på ull är att "nappa" den, plocka eller kamma den från djurets päls. ... Senare började man klippa ullen i ett sammanhängande sjok från kroppen med en ullsax, numera vanligen elektrisk. Ullen bereds därefter genom kamning eller kardning, innan den spinns till garn eller tovas.

Vart tillverkas garn?

Bomullsgarnerna. Vår vackra naturfärgade bomull kommer från södra Peru. Smältvatten från de mäktiga Anderna har bildat det bördiga jordbruksområdet Cañetedalen där bomullen växer. Arkeologiska fynd visar att det har funnits bomullsodlingar där i mer än 5000 år.

Var planteras bomull?

Bomull odlas dels på stora maskindrivna jordbruk i länder som USA, Australien och Brasilien, dels av miljoner småbönder i länder som Indien, Kina, och Pakistan.

Var tillverkar man bomull?

För närvarande produceras bomull bara i tre EU-länder på en areal av cirka 320 000 hektar. Grekland är det land som odlar mest bomull med 80 % av den totala bomullsarealen i EU, följt av Spanien (främst Andalusien) med en andel på 20 %. Bulgarien producerar bomull på mindre än 1 000 hektar.