:

Vad är högt p ASAT värde?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är högt p ASAT värde?
  2. Vad beror höga levervärden på?
  3. Vad är högt ALAT-värde?
  4. Hur benämns levervärden?
  5. Vad är ASAT värde?
  6. Vad får man skrumplever av?
  7. Vad är farligt höga levervärden?
  8. Vad är ALAT för prov?

Vad är högt p ASAT värde?

Vad innebär ett högt ASAT-värde? Höga värden ses vid hjärtinfarkt med maximum efter 2 dygn. ASAT är också förhöjdt vid hepatit, toxisk leverskada, leverförstoring, myopati och lungemboli. De individuella ASAT-nivåerna är relaterade till muskelmassan.

Vad beror höga levervärden på?

Vad innebär förhöjda levervärden? ASAT och ALAT är leverenzymer som finns bland annat i levernas celler och om dessa läcker ut i blodet i större mängd än normalt, kan det i vissa fall innebära att levern på något sätt är inflammerad eller skadad.

Vad är högt ALAT-värde?

Vad innebär ett högt ALAT-värde? Höga värden ses vid akut och kronisk hepatit, toxisk leverskada, mononukleos, gallvägsobstruktion. Ett högt värde kan även ses vi följande situationer: Efter användning av många kosttillskott och läkemedel.

Hur benämns levervärden?

De flesta leversjukdomar upptäcks efter att man har gjort en hälsokontroll som analyserar levervärden, bl. a. ASAT (aspartataminotransferas), ALAT (alaninaminotransferas), och GGT (gamma glutamyl transferas). ... Genom att analysera dessa enzymer i blodet kan vi få en snabb överblick över hur levern mår.

Vad är ASAT värde?

ASAT är ett enzym1., som finns i lever, hjärta och skelettmuskulatur. Vid skada i dessa organ frigörs enzymet i blodet och ger då förhöjda värden vid ett blodprov. ASAT tas främst vid misstanke om leversjukdom samt för att få en överskådlig bild av hur levern mår.

Vad får man skrumplever av?

En vanlig orsak till levercirros är att ha druckit mycket alkohol en längre tid, oftast i flera år. Men det kan också bero på andra saker: leverinflammationer, till exempel hepatit B eller hepatit C. vissa läkemedel, ibland på grund av för höga doser.

Vad är farligt höga levervärden?

Vanligaste orsakerna till höjda levervärden är fettlever (p.g.a. övervikt eller/och alkohol), läkemedel (bl. a. statiner, antiepileptika), hemokromatos, alfa-1-antitrypsinbrist resp kronisk hepatit B eller C. Vid levervärden < 5 gånger normalvärden och opåverkad patient kan man avvakta och följa upp efter 6 mån.

Vad är ALAT för prov?

ALAT är ett enzym1. som finns i hjärta och i skelettmuskulatur men framför allt i levern. Vid skador på levern får man en ökning av halten ALAT i blodet varför det används som en markör för att undersöka leverfunktionen och diagnostisera eventuella leversjukdomar.