:

Finns det blå Palettblad?

Innehållsförteckning:

 1. Finns det blå Palettblad?
 2. Vilket Palettblad?
 3. Hur knoppar man Palettblad?
 4. När sätta ut Palettblad?
 5. Hur ser blommorna ut på palettblad?
 6. Är palettblad perenn?
 7. Vilken kruka till Palettblad?
 8. Hur gör man med Palettblad?
 9. Hur får jag mina Palettblad att grena sig?
 10. Kan man plantera Palettblad direkt i jord?

Finns det blå Palettblad?

De kommer ursprungligen från sydöstra Asien och odlas främst för de vackra bladen som kan ha nästan alla tänkbara färger utom rent blå. Palettblad är en mycket användbara.

Vilket Palettblad?

Palettblad – färgsprakande favorit

 • Palettblad är en snabbväxande och halvt förvedad växt.
 • Grenar och stjälkar är fyrkantiga. Toppa dem ofta för att få en tät växt.
 • Nyper du topparna som sticklingar blir de fina plantor, de rotar sig lätt.
 • Palettblad är kraftigväxande och kräver mycket av båda vatten och näring.

Hur knoppar man Palettblad?

Blommorna är oftast blåila och ska direkt knoppas av, annars kan bladen tappa färg. Knoppa över det översta bladparet för bäst tillväxt. Odlas för bladens skull som finns i många olika färger och mönster.

När sätta ut Palettblad?

Palettblad kan stå utomhus under vår, sommar och höst. Det är en av sommarens bästa växter att ha i utekruka! Men det går också bra att plantera ut växten i rabatten i trädgården. Du kan sätta den i princip var du vill – den trivs i både kruka och rabatt och anpassar sin storlek efter planteringsplatsen.

Hur ser blommorna ut på palettblad?

Palettblad blommar ibland i blått och lila, vill du kan du låta blommorna vara kvar men det kan vara bra att veta om att de tar näring från bladen och därmed färgen mindre intensiv. Att ta bort blommor från palettblad gör också att de växer mer och breder ut sig lite som små buskar.

Är palettblad perenn?

Penningblad och vårälväxing är perenna och kan övervintra utomhus nergrävda i rabatten eller väl skyddade i utekrukan. Wexthuset har sedan flera år ett av Sveriges största sortiment av både sticklingar och frön av palettblad.

Vilken kruka till Palettblad?

Palettbladsplantan behöver mycket vatten, vattna därför så ofta som behövs för att hålla jorden lätt fuktig. Tillsätt gärna näringslösning regelbundet. Vilken kruka passar bäst för palettblad? Satsa på en något större kruka, då håller jorden sig fuktig längre.

Hur gör man med Palettblad?

Vill du få en riktigt tät och fin planta ska den klippas ner mycket och ofta. När du klipper ner palettbladet precis ovanför ett bladpar kommer växten att förgrena sig och växa ut åt två håll istället för att fortsätta växa rakt upp. Ju fler ställen du klipper ner den på = ju fler grenar = tätare planta.

Hur får jag mina Palettblad att grena sig?

När man beskär palettblad (och andra växter också för den delen) så bör man använda en sekatör eller en mycket vass kniv för att en fin snittyta och för att inte riskera att stammen/grenen trycks ihop. Att klippa med sax är inte att rekommendera.

Kan man plantera Palettblad direkt i jord?

Palettblad rotar sig väldigt lätt och funkar fint att direkt från stickling plantera rakt ner i jord. Den närmsta tiden får man vara noggrann så att plantan inte torkar ut, om man vill kan man sätta över en glaskupa så hålls fukten kvar länge.