:

Hur hantera dricks?

Innehållsförteckning:

  1. Hur hantera dricks?
  2. Hur bokföra lämnad dricks?
  3. Hur får man mycket dricks?
  4. Vad händer om man inte redovisar inkomst?
  5. Vem bestämmer över dricksen?
  6. Hur skattar man på dricks?
  7. Hur mycket skatt på dricks?

Hur hantera dricks?

Dricks är en skattepliktig ersättning för arbete. Om dricksen lämnas kontant från kunden direkt till någon i personalen är det mottagaren av dricksen som själv ska ta upp beloppet i sin inkomstdeklaration. ... Detsamma gäller även om dricksen samlas och fördelas av personalen.

Hur bokföra lämnad dricks?

Dricks som lämnas kontant behöver du inte bokföra, utan lämnas över till personalen direkt. Däremot ses dricks som lämnas via kontokort eller andra elektroniska betalningar som en skuld till personalen, och skall då också bokföras som en sådan.

Hur får man mycket dricks?

Dricks kan betalas kontant eller som ett extra belopp med kontokort eller på annat elektroniskt sätt, t ex swish. Hur denna frivilliga betalning benämns vid registreringen i kassaregistret eller i underlaget för bokföringen har ingen betydelse för den skattemässiga bedömningen.

Vad händer om man inte redovisar inkomst?

Du kan också få ett extra skattetillägg på 40 procent av den obetalda skatten, och Skatteverket är skyldiga att anmäla sådana handlingar som skattebrott. Dessutom kommer både din sjukpenninggrundande inkomst (SGI) och din pensionsgrundande inkomst (PGI) att bli lägre om du inte redovisar inkomsterna från dina gig.

Vem bestämmer över dricksen?

Det vanligaste är att anställda bestämmer hur dricksen ska fördelas. Skatteverket säger att oavsett hur fördelningen ska gå till är det viktigt att det görs konsekvent, och att sättet att fördela pengarna på inte görs för ofta eller på ett omotiverat sätt.

Hur skattar man på dricks?

Ska jag skatta för dricksen? Ja, dricks är en skattepliktig inkomst. Om dricksen finns med i det belopp som arbetsgivaren redovisar till Skatteverket ingår den i den inkomst som finns förtryckt som lön på din inkomstdeklaration. Men oftast ska du själv redovisa dricksen i deklarationen.

Hur mycket skatt på dricks?

De flesta restauranger har ett system när det gäller dricks. Det är nästintill kutym att varje servitör får lämna kring 40 procent av dricksen till en pott som sedan delas mellan köket, disken, spritluckan och runners. För dessa 40 procent ska de som dricksen tillfaller betala inkomstskatt.