:

När leker siken i Vättern?

Innehållsförteckning:

  1. När leker siken i Vättern?
  2. Hur många fiskar finns det i Vättern?
  3. Får man fiska sik?
  4. Vilket djup går siken på?
  5. När kan man börja fiska sik?

När leker siken i Vättern?

LEK Leken sker vanligen under hösten men i undantagsfall även långt in på vintern, i älvar eller vid stränder. Rommens överlevnad är bäst på grus- och sandbottnar. VANDRINGAR Sikens beteende är variabelt och vissa bestånd vandrar upp i älvar för att leka medan andra leker längs kusten/stränderna.

Hur många fiskar finns det i Vättern?

Vättern med omfamnande natur är ett av Sveriges mest unika områden för fiske och friluftsliv. Vad sägs om 31 fiskarter, ett siktdjup på 17 meter och 516 km strand där höga klippor på många platser ger oslagbar utsikt över sjön?

Får man fiska sik?

Till exempel får man fiska sik, men om man fiskar sik från en å eller bäck som rinner ut i havet under sikens fredningstid (1.9-30.11) måste man förutom bötesstraffet betala skyddsvärdet på 460 euro per sik som tagits till fångst. Bifångstfiskar behöver inte ersättas om man omedelbart släpper tillbaka dem i vattnet.

Vilket djup går siken på?

Fortplantning och tillväxt: Siken brukar bli könsmogen vid 3-5 års ålder, hanarna före honorna. Leken infaller vanligen under okt-jan men i vissa sjöar redan i sept eller först i feb. Den äger rum över grus- och sandbottnar, lera eller fast gyttja på varierande djup (från 0, m) i sjöar och rinnande vatten.

När kan man börja fiska sik?

Siken kan du börja fiska från leken i november och framåt. Den går både att pimpla och meta. Vi kommer dock här bara att ta upp mete efter sik. I åar söderöver så fiskar man siken på hösten precis när den går upp och leker.