:

Vad får man svinkoppor av?

Innehållsförteckning:

  1. Vad får man svinkoppor av?
  2. Varför får jag svinkoppor hela tiden?
  3. Hur lång tid kan svinkoppor hålla på?
  4. Hur bli av med stafylokocker?
  5. Hur lång är inkubationstiden för svinkoppor?
  6. Vad rekommenderas vid behandling av svinkoppor?
  7. Varför får man svinkoppor runt näsa och mun?

Vad får man svinkoppor av?

Impetigo orsakas av så kallade betahemolyserande streptokocker eller av gula stafylokocker (Staphylococcus aureus). Många människor bär normalt på dessa bakterier utan att vara sjuka.

Varför får jag svinkoppor hela tiden?

Svinkoppor orsakas av grupp A streptokocker (ovanligare) och staphylokockus aureus (vanligast). MRSA är ovanligt som orsak till svinkoppor. Svinkoppor läker vanligtvis spontant, men först efter 2-3 veckor. Smittspridning och reinfektion blir därför ett problem.

Hur lång tid kan svinkoppor hålla på?

Svinkoppor är en ytlig hudinfektion som är vanligast bland barn mellan ett och sex år. Svinkoppor orsakas av grupp A streptokocker (ovanligare) och staphylokockus aureus (vanligast). MRSA är ovanligt som orsak till svinkoppor. Svinkoppor läker vanligtvis spontant, men först efter 2-3 veckor.

Hur bli av med stafylokocker?

Behandling. De flesta lindriga infektioner med stafylokocker läker av sig själv. Ibland kan du behöva behandling med antibiotika. Du kan även behöva behandling för själva såret eller bölden om du har en sådan.

Hur lång är inkubationstiden för svinkoppor?

  • Inkubationstiden för svinkoppor (Impetigo) är 2-3 dygn. Krustorna smittar så länge det finns sår som inte läkt. Om möjligt kan det infekterade området med skorporna täckas med förband. Detta minimerar smittrisken och låter såren läka ifred.

Vad rekommenderas vid behandling av svinkoppor?

  • Vid behandling av svinkoppor rekommenderas inte längre användning av viss topikal antibiotika, då resistens utvecklats. 1 MRSA (methicillinresistent Staphylococcus aureus): MRSA är en stafylokockbakterie vars stam har blivit resistent mot vanlig antibiotika.

Varför får man svinkoppor runt näsa och mun?

  • Bakterierna får lättare fäste i hud som är irriterad eller fuktig. Därför är det vanligt med svinkoppor runt näsa och mun när du är förkyld. Barn som har eksem får lättare svinkoppor eftersom huden är känslig och skör.