:

Varför ska man börsnotera?

Innehållsförteckning:

  1. Varför ska man börsnotera?
  2. Hur går det till vid börsnotering?
  3. Hur mycket kostar det att börsnotera?
  4. Varför vill man ha ett publikt aktiebolag?
  5. När får man börsnotera?
  6. Vill du köpa aktier i Klarna innan bolaget går till börsen Så här kan du göra?

Varför ska man börsnotera?

En vanlig anledning till varför styrelesen eller ägarna vill börsnotera ett bolag är att de behöver finansiera sin fortsatta tillväxt. När ett bolag är noterat är det lättare att få in kapital från aktieägarna genom att göra en nyemission, alltså ta in mer pengar i företaget i utbyte mot att ge ut fler aktier.

Hur går det till vid börsnotering?

Bolaget begär att börsen (Nasdaq eller NGM) inleder en noteringsprocess, vilket normalt sker genom att ledningen för bolaget bokar ett möte med börsen där de presenterar bolaget. Därefter diskuteras noteringsprocessen. Efter det första mötet med börsen utses börsrevisor.

Hur mycket kostar det att börsnotera?

Alla företag som vill börsnoteras måste bära kostnaden för en börsintroduktion – inga kostnader faller på den enskilda tradern innan de börjar handla.

Varför vill man ha ett publikt aktiebolag?

Publika aktiebolag är företag som får erbjuda sina aktier till handel på den öppna marknaden. Det innebär att företaget kan annonsera om eller på annat sätt uppmärksamma omvärlden om möjligheten att köpa eller teckna aktier i företaget.

När får man börsnotera?

För att ett företag ska noteras på Nasdaq måste minst 25 procent av aktierna ägas av allmänheten. Det måste även finnas minst 500 aktieägare som var och en äger aktier för minst 500 euro*.

Vill du köpa aktier i Klarna innan bolaget går till börsen Så här kan du göra?

Det finns två sätt att anmäla intresse för att teckna aktier i en börsnotering. Det finns en speciellt utformad anmälningssedel för introduktionen som du kan skicka in till det emissionsinstitut som håller i noteringen. ... Om man missar att anmäla sig får man köpa aktierna på börsen istället.