:

Hur får man schizofreni?

Innehållsförteckning:

  1. Hur får man schizofreni?
  2. Vad är symtom på schizofreni?
  3. Vilka funktionsnedsättningar kan schizofreni ge?
  4. Vad är behandling av schizofreni?
  5. Varför är schizofreni allvarlig?
  6. Vad är hallucination vid schizofreni?

Hur får man schizofreni?

Varför vissa personer insjuknar i schizofreni är fortfarande oklart. Man vet dock att den största riskfaktorn är ärftlighet. Forskning visar att flera gener bidrar till att öka risken för att insjukna i schizofreni. Förutom generna påverkas risken att insjukna i sjukdomen av olika miljöfaktorer.

Vad är symtom på schizofreni?

Schizofreni är en psykossjukdom som innebär att du har återkommande psykoser. Vid en psykos upplever du verkligheten annorlunda, och har vanföreställningar eller hallucinationer. Med tidig behandling och stöd kan du ofta återhämta dig och få en fungerande vardag.

Vilka funktionsnedsättningar kan schizofreni ge?

Personer som lever med schizofreni eller schizofreniliknande tillstånd har ofta kognitiva funktionsnedsättningar, exempelvis dåligt arbetsminne, svårt att styra sin uppmärksamhet och nedsatta exekutiva funktioner, vilket gör det svårt för individen att planera, organisera och lösa problem.

Vad är behandling av schizofreni?

  • Behandlingen av schizofreni består av flera delar: antipsykotisk medicin, samtalsterapi, sociala åtgärder och utbildningsinsatser. Antipsykotisk medicin. Detta är läkemedel som blockerar effekten av signalämnet dopamin i hjärnan. På grund av denna gemensamma verkan betraktade man tidigare schizofreni som en följd av överaktiv ...

Varför är schizofreni allvarlig?

  • Schizofreni är en allvarlig psykiatrisk sjukdom som tillhör gruppen psykossjukdomar. Den som har schizofreni kan få hörselhallucinationer, vanföreställningar och förändrad verklighetsuppfattning. Varför vissa personer insjuknar i schizofreni är fortfarande oklart. Man vet dock att den största riskfaktorn är ärftlighet.

Vad är hallucination vid schizofreni?

  • Att höra röster eller andra ljud är en form av hallucination som är vanlig vid schizofreni. En annan vanlig upplevelse är att vara utsatt för strålning eller något annat skadligt. Du kan också tänka att du har kontakt med döda personer, eller med en högre makt.