:

Hur fungerar en tunnelbana?

Innehållsförteckning:

  1. Hur fungerar en tunnelbana?
  2. Vem bygger nya tunnelbanan?
  3. Är tunnelbanan ett tåg?
  4. Vad är en arbetstunnel?
  5. Var går nya tunnelbanan?
  6. Vad heter nya tunnelbanan?
  7. Är tunnelbanan en järnväg?
  8. Hur går tunnelbanan i Stockholm?
  9. Vad är Etableringsyta?
  10. Hur fort går tunnelbanan?

Hur fungerar en tunnelbana?

Med tunnelbanans kontinuerliga system kan tågen därför packas tätare. Hastighetsbeskeden består av 3 volt 75 Hz mellan rälerna. Så länge inget tåg finns som kortsluter lägger systemet ut 75 Hz kontinuerligt. När ett tåg detekteras, läggs hastighetsbeskedet ut i form av olika typer av sönderhackad spänning.

Vem bygger nya tunnelbanan?

Det är Stockholms läns landstings förvaltning för utbyggd tunnelbana som ansvarar för utbyggnaden.

Är tunnelbanan ett tåg?

Tunnelbana är ett väsentligen underjordiskt järnvägssystem med eldrivna tåg för passagerare i stadsområden, nivåseparerat från annan trafik. En tunnelbana har tunnelsträckor, men kan delvis också utnyttja banvallar eller viadukter.

Vad är en arbetstunnel?

För att kunna bygga tunnelbanan under marken byggs en arbetstunnel för varje sta- tion. Arbetet startar med arbetstunnlarna och sedan byggs spår- tunnlar och stationer. ... Därefter byggs arbets- tunneln, vilket tar ungefär sex till nio månader för varje tunnel.

Var går nya tunnelbanan?

Planerad trafikstart för tunnelbana till Barkarby är 2026 och till Nacka, Södermalm och Söderort 2030. Byggtid för tunnelbana till Arenastaden är cirka 8 år. Planeringen för tunnelbana till Älvsjö inleds 2020.

Vad heter nya tunnelbanan?

Utbyggnaden av Blå linje börjar vid Kungsträdgården med en första ny station vid Sofia på östra Södermalm. Från station Sofia delar sig tunnelbanan åt två håll. Den ena förgreningen av Blå linje går österut till Nacka via de nya stationerna Hammarby kanal, Sickla, Järla och Nacka. Hela sträckan byggs under jord.

Är tunnelbanan en järnväg?

Tunnelbana är ett väsentligen underjordiskt järnvägssystem med eldrivna tåg för passagerare i stadsområden, nivåseparerat från annan trafik. En tunnelbana har tunnelsträckor, men kan delvis också utnyttja banvallar eller viadukter.

Hur går tunnelbanan i Stockholm?

Stockholms tunnelbana körs elektriskt med hjälp av en tredje skena med en nominell driftspänning av 650 V DC på linje 13, 14, 17, 18 och 19; och 750 V DC på linjerna 10 och 11.

Vad är Etableringsyta?

Vad är en etableringsyta? Vid varje station och arbetstunnel behövs en etableringsyta. Eta- bleringsytan skärmas av mot omgivningen med till exempel plank eller staket. Inom etableringsytan finns schakt och ytor för att förvara byggmaterial och arbetsbodar.

Hur fort går tunnelbanan?

Stockholms tunnelbana

Allmänt
Banlängd110 kilometer
Spårvidd1435 millimeter
Högsta hastighet70-80 km/h
MatningStrömskena