:

Är det bra att äta sojaprodukter?

Innehållsförteckning:

  1. Är det bra att äta sojaprodukter?
  2. Hur mycket sojaprodukter kan man äta?
  3. Är soja inflammatoriskt?
  4. Är sojaprotein dåligt?
  5. Vad består Sojafärs av?
  6. Vad är soja grödor?
  7. Vad innehåller sojabönor?
  8. Vad leder soja till sjukdom?
  9. Varför är sojaprotein ohälsosam?

Är det bra att äta sojaprodukter?

Det finns idag inget vetenskapligt belägg för att soja är hälsoskadligt. Soja är ett av världens mest studerade livsmedel och huvudparten av alla studier visar att soja är en bra proteinkälla som förebygger olika cancerformer.

Hur mycket sojaprodukter kan man äta?

Vid normal konsumtion av soja får man endast en svag östrogen effekt då fytoöstrogenerna huvudsakligen binder till östrogenreceptor ER-beta. 2-3 portioner per dag beaktas som normal konsumtion. En portion motsvarar ca 2,5 dl sojamjölk eller 1,25 dl tofu och ger 8-10 g sojaprotein och 25 mg isoflavonider.

Är soja inflammatoriskt?

Att ersätta kött (en portion per dag) med soja gav dock lägre koncentrationer av inflammationsmarkörer i en crossover-studie bland kvinnor med metabola syndromet (24). Fisk, speciellt fet fisk, innehåller omega-3-fetter som tillskrivs positiva effekter på både blodfetter och inflammation.

Är sojaprotein dåligt?

Sanningen är att soja inte är en lämplig ersättning varken för annat vegetabiliskt protein eller för animaliskt protein. Sojabönan innehåller stora kvantiteter av naturliga gifter eller så kallade ”anti-näringsämnen” exempelvis fytinsyra, lektiner och enzymhämmande ämnen.

Vad består Sojafärs av?

Sojakött är en avfettad sojamjölprodukt. Det finns i många olika former, till exempel granulat (färs), strimlor, grytbitar, filéer och biffar. Sojakött har neutral smak och kan smaksättas efter eget tycke. Sojakött innehåller protein, mineraler, fibrer och är fritt från kolesterol.

Vad är soja grödor?

  • Soja är en av världens största och viktigaste grödor för produktion av vegetabiliskt protein och olja. Den har odlats i tusentals år i Asien och ger mer protein per hektar än andra stora grödor. Soja produceras till allra största delen i sex länder: Brasilien, USA, Argentina, Kina, Indien och Paraguay.

Vad innehåller sojabönor?

  • Sojabönor innehåller vidare rikligt med fytinsyra, som finns i kliet eller skalet på alla fröer. Det är ett ämne som blockerar upptaget av essentiella mineraler i tarmsystemet, exempelvis kalcium, magnesium, koppar, järn och speciellt zink.

Vad leder soja till sjukdom?

  • Soja leder till sjukdom Soja är ett av de mest studerade livsmedlen och majoriteten av studierna inom området visar att soja har en hälsofrämjande effekt. Soja skyddar troligen mot bröstcancer och prostacancer och har en kolesterolsänkande effekt 15,53,54. För kvinnor efter menopaus stärker soja troligen bentätheten i skelettet 55.

Varför är sojaprotein ohälsosam?

  • Försöksdjur uppfödda på sojaproteinisolat utvecklar förstorade organ, speciellt bukspotts- och sköldkörteln, samt ökade depositionen av fettsyror i levern. Tillverkningen av sojaprotein skapar en ohälsosam produkt som ingen bör äta.