:

Varför välja värmepump?

Innehållsförteckning:

  1. Varför välja värmepump?
  2. Vilka fördelar har en värmepump i jämförelse med en värmepanna?
  3. Vilken värmepump ska jag ha?
  4. Vad är test av värmepumpar?
  5. Hur mycket kostar en luftvärmepump?
  6. Vilken värmepump fick bäst poäng?

Varför välja värmepump?

Med en värmepump utvinner du värme från solens strålar som lagrats i berg, mark, vatten eller luft. Med hjälp av smart och energieffektiv teknik överförs energin till din bostad, och de nästan alla våra värmepumpar levererar dessutom rikligt med varmvatten med en minimal miljöpåverkan.

Vilka fördelar har en värmepump i jämförelse med en värmepanna?

Fordrar ett vattenburet värmesystem för att värmen ska kunna spridas i huset. Bergvärmepumpen hämtar värmen från ett borrat hål i berget. Fördelar: Låga driftskostnader jämfört med el- eller oljepanna. Minskar behovet av köpt energi/el för varmvatten och värme med upp till 80 procent.

Vilken värmepump ska jag ha?

Att installera en bergvärmepump är en relativt stor investering. Inte minst om ditt hus är beläget långt från ett berg. Då kan det vara bättre att investera i ytjordsvärme eller en luft-vattenvärmepump. Den låga driftskostnaden för bergvärme gör, med rätt förutsättningar, att investeringen återbetalar sig inom 5–7 år.

Vad är test av värmepumpar?

  • Test av värmepumpar är ett av alla test som Folksam genomför årligen. Värmepumpen, ... Det vi i dagligt tal kallar bergvärme är samma typ av värmepump som kan hämta sin energi från till exempel grundvatten, sjö och hav eller mark. Lagrad solenergi hämtas från någon av källorna.

Hur mycket kostar en luftvärmepump?

  • Priset, livslängden och kvaliteten varierar mycket. Gör därför en långsiktig kalkyl på din investering! En luftvärmepump cirka 20-25.000 kronor En luftvattenvärmepump 100-130.000 kronor En vätske- eller vattenvärmepump 150-180.000 kronor En frånluftsvärmepump cirka 15-20 år, 60-120.000 kronor Det är många saker som påverkar priset.

Vilken värmepump fick bäst poäng?

  • test.no, 2017: slog samman två tester innehållande mer än 100 värmepumpar och valde tillslut ut 24 stycken. De gav varje värmepump en poäng mellan 0-100. Den som presterade allra bäst var IVT Nordic Inverter THR-N som fick 90p. Den allra sämsta blev Daikin Nexura X 35 som fick 62p.