:

Hur länge håller fasad med järnvitriol?

Innehållsförteckning:

  1. Hur länge håller fasad med järnvitriol?
  2. Hur snabbt grånar järnvitriol?
  3. Hur giftigt är järnvitriol?
  4. Hur lång tid tar det för trä att gråna?
  5. Hur snabbt grånar trä?
  6. Hur behandlar man järnvitriol?

Hur länge håller fasad med järnvitriol?

Hur länge kan en fasad med järnvitriol hålla? – Lika länge som en obehandlad fasad, det vill säga minst 50 år, troligen längre. Naturligtvis beror det på kvalitén på virket. Gran är att föredra framför fur.

Hur snabbt grånar järnvitriol?

Järnvitriolens egen grå kulör utvecklas nämligen inte förrän efter några månader, samtidigt som betsen försvinner. Obs! Järnvitriol skall inte strykas på virket förrän det sitter uppe på väggarna, annars finns risk för att man lägger på för mycket lösning och kulören blir ojämn.

Hur giftigt är järnvitriol?

Ej klassat som akut-giftigt ämne. Produkten är hälsoskadlig. Såvitt vi vet har inga kroniska effekter rapporterats för denna produkt. Såvitt vi vet har inga cancerframkallande effekter rapporterats för denna produkt.

Hur lång tid tar det för trä att gråna?

Redan efter några timmar blir ytan mörk och efter ytterligare någon månad får ytan en brungrå till silvergrå färg (ibland grågrön).

Hur snabbt grånar trä?

Nysågat virke som exponeras utomhus grånar inom ett till två år. Solljusets UV-strålning bryter huvudsakligen ner ligninet i träytan. Detta medför, förutom den tilltagande gråa färgen, även att ligninet som binder ihop vedcellerna i träytan försvinner.

Hur behandlar man järnvitriol?

Järnvitriol blandat med vatten är en färglös vätska som penslas eller sprutas på ohyvlad träpanel av nytt eller tidigare järnvitriolbehandlat trä. En behandling med järnvitriollösning på en träyta ger efter kort tid en vacker och beständig, brungrå till silvergrå färg.