:

Hur bor lodjuren?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bor lodjuren?
  2. Vad bor lodjuret?
  3. Vilken färg har lodjuret?
  4. Varför lever lodjur ensamma?
  5. Hur lång är ett lodjur?
  6. Var sover lodjuren?

Hur bor lodjuren?

Den lever i skogsområden, gärna i bergig och brant terräng. Som daglega väljer lodjuret gärna en stor sten eller en klippavsats. Honan får upp till fyra ungar per dräktighet. Lon är ständigt på vandring inom sitt hemområde.

Vad bor lodjuret?

Näst efter björnen är lodjuret vårt vanligaste fyrfota stora rovdjur och den förekommer i alla län förutom på Gotland. De tätaste bestånden återfinns i skogs- och mellanbygder i ett stråk från Uppland till Dalsland, längs södra Norrlandskusten och i delar av renskötselområdet.

Vilken färg har lodjuret?

Under sommaren är lodjurets päls slät och kan variera mellan gulbrun och rödbrun, de flesta lodjur har även svarta fläckar i pälsen. Vinterpälsen är mycket tjock och har en ljusare grå färg. Ögonen omges av vita och svarta ”penseldrag” vilket gör att de ser större ut än vad de egentligen är.

Varför lever lodjur ensamma?

Lodjur lever ensamma utom när mamman tar hand om sina ungar. Honan och hanen träffas bara när de ska para sig. ... Lodjur försvarar inte sina områden mot andra lodjur som vargarna gör med sina revir. Flera lodjurs hemområden kan därför gå ihop med varandra.

Hur lång är ett lodjur?

 cmVuxen Eurasian lynx/Length

Var sover lodjuren?

Vid skymningen blir lodjuret aktiv fram till midnatt. Då vilar den gärna ett par timmar och sedan är den aktiv igen fram till morgonen. På dagen ligger den ofta och vilar på en skyddad plats, en så kallad daglega. Hur mycket lodjuren faktiskt sover respektive vilar har forskarna inga uppgifter på.