:

Finns lönegapet?

Innehållsförteckning:

  1. Finns lönegapet?
  2. Hur mycket mer tjänar män än kvinnor i Sverige?
  3. Vad beror olika lön på?
  4. Vilka orsaker kan ligga bakom att det finns löneskillnader mellan könen?
  5. Får kvinnor mindre lön för samma jobb?
  6. Vad är en hög lön 2020?
  7. Vilka löneskillnader kan det bero på?
  8. Vad är lönespridningen i Sverige?
  9. Vad innebär skillnader i lön mellan olika personer?
  10. Vad är lön och lönesättning i Sverige?

Finns lönegapet?

Kvinnors löner uppgår i genomsnitt till 90,2 procent av männens. Det betyder att det ojusterade lönegapet är 9,8 procent. Tar man hänsyn till skillnader i ålder, utbildning, yrke, sektor och arbetstid minskar dock lönegapet till 4,4 procent.

Hur mycket mer tjänar män än kvinnor i Sverige?

Kvinnors och mäns löner Kvinnor har som grupp lägre löner än män. År 2020 tjänade kvinnor i genomsnitt 90 procent av vad män tjänade. Löneskillnaden var alltså 10 procent.

Vad beror olika lön på?

Sakliga löneskillnader kan bero på skillnader när det gäller utbildning, yrkeserfarenhet, arbetstidens längd eller arbetets svårighetsgrad. Sådana finns när lönen sätts individuellt i enlighet med Visions kollektivavtal. Skillnader i vad någon har presterat kan förstås också vara rationella förklaringar.

Vilka orsaker kan ligga bakom att det finns löneskillnader mellan könen?

Den mest framträdande faktorn för lönegapet mellan kvinnor och män är överrepresentationen av kvinnor i relativt lågbetalda sektorer som omsorg, handel och utbildning. Ungefär 30 procent av lönegapet förklaras av detta.

Får kvinnor mindre lön för samma jobb?

Lönegapet mellan kvinnor och män skiftar ganska mycket beroende på yrke och bransch. Inom LO-yrken i privata sektorn tjänar kvinnorna 90,3 procent av vad männen gör. ... Kvinnornas andel av männens löner är 97,6 procent i kommunerna, 83,7 procent inom staten och bara 81,2 procent i regionerna.

Vad är en hög lön 2020?

Först och främst, vad är hög lön? ... Tjänar du mer än 7,5 inkomstbasbelopp vilket motsvarar en lön på 44 375 kronor i månaden eller en årslön på 532 500 kr (år 2022) så har det i de flesta tjänstepensionsavtalen betydelse för hur mycket pengar din arbetsgivare sätter av till din framtida pension.

Vilka löneskillnader kan det bero på?

  • Sakliga löneskillnader kan bero på skillnader när det gäller utbildning, yrkeserfarenhet, arbetstidens längd eller arbetets svårighetsgrad. Sådana finns när lönen sätts individuellt i enlighet med Visions kollektivavtal. Skillnader i vad någon har presterat kan förstås också vara rationella förklaringar.

Vad är lönespridningen i Sverige?

  • Även om lönespridningen internationellt sett är liten i Sverige finns det vissa skillnader mellan de olika sektorerna. Störst är lönespridningen bland privatanställda tjänstemän. Där uppgick lönen för den 90:e percentilen, det vill säga den lön som 90 procent av de anställda ligger under, till 63 500 kronor i månaden år 2019.

Vad innebär skillnader i lön mellan olika personer?

  • Skillnader i lön mellan olika personer måste vara sakliga i förhållande till de lönekriterier som gäller på en arbetsplats. Om lönen sätts olika, trots att det inte finns saklig grund, innebär det en så kallad osaklig löneskillnad och i vissa fall även lönediskriminering.

Vad är lön och lönesättning i Sverige?

  • I Sverige finns inte någon lag som bestämmer vilka löner som sätts. Lön och lönesättning bestäms av arbetsmarknadens parter, det vill säga av arbetsgivarnas och arbetstagarnas respektive organisationer. Lönerna kan vara individuella och differentierade där de varierar från person till person, men får inte vara osakliga.