:

Hur många har dött av mässlingen i Sverige?

Innehållsförteckning:

  1. Hur många har dött av mässlingen i Sverige?
  2. Hur vanligt är mässlingen i Sverige?
  3. När började Mässlingsvaccin i Sverige?
  4. I vilka länder är mässling vanligt?
  5. Hur sprids mässlingen?
  6. Hur många rapporterade fall av mässling tror du Sverige hade året innan?
  7. Hur många doser mässlingsvaccin?
  8. När började man med Mässlingsvaccin?
  9. När började man vaccinera mot mässling?
  10. Hur ser mässling utslag ut?

Hur många har dött av mässlingen i Sverige?

Under första årtiondet på 2000-talet har antalet dödsfall återigen ökat något; totalt fem personer har avlidit av mässling under åren . Dessa fem var alla vuxna. Den största minskningen i antalet dödsfall har alltså skett innan vaccination infördes.

Hur vanligt är mässlingen i Sverige?

Under den senaste tioårsperioden, , har i genomsnitt 26 fall rapporterats per år (spridning 3–51 fall per år). Mässling cirkulerar inte längre inom landet, utan antalet fall beror på hur många som smittas utomlands och vilken smittspridning som sker inom landet efter hemkomst.

När började Mässlingsvaccin i Sverige?

Mässling, påssjuka, röda hund

ProgramInfördesGäller sedan
12 år flickor, 1 dos1974Se MPR

I vilka länder är mässling vanligt?

Fallen av mässling och antalet dödsfall orsakade av sjukdomen minskar i världen. Men under 2017 rapporterades 14 451 fall av mässling i EU, det är tre gånger fler än 20). De två länder som hade flest antal fall var Rumänien och Italien, enligt EU:s smittskyddsmyndighet ECDC.

Hur sprids mässlingen?

Mässling orsakas av ett virus som tillhör gruppen paramyxovirus. Sjukdomen är en av de mest smittsamma sjukdomar som finns. Mässlingvirus utsöndras med andningsluften och sprids via luften som droppar (aerosol). Mottagliga personer smittas via luftvägarnas eller ögonens slemhinnor.

Hur många rapporterade fall av mässling tror du Sverige hade året innan?

Under 2000-talet har färre än 60 fall av mässling rapporterats per år. Alla fall har haft koppling till smitta utomlands. Ibland sker en begränsad spridning i Sverige runt personer som blivit smittade utomlands.

Hur många doser mässlingsvaccin?

För fullgott, bestående skydd mot mässling bör man ha fått två doser vaccin mot sjukdomen. Doserna ges med minst fyra veckors mellanrum, men intervallet mellan doserna kan vara betydligt längre, som det till exempel är inom det allmänna vaccinationsprogrammet för barn.

När började man med Mässlingsvaccin?

Vaccination mot mässling infördes 1971, men få vaccinerades i början av 1970-talet. Vaccination av flickor mot röda hund startade 1974. 1982 infördes allmän vaccination med MPR-vaccin i ett två-dosschema.

När började man vaccinera mot mässling?

De som är födda mellan 19 har oftast fått en dos vaccin vid 12 års ålder i skolan. De flesta som är födda mellan 19 har dessutom fått en dos vaccin i småbarnsåren, men inte alla. Alla födda efter 1980 som har vaccinerats enligt vaccinationsprogrammet har fått två doser vaccin.

Hur ser mässling utslag ut?

Efter någon dag uppträder ett storfläckigt, rött och ofta sammanflytande utslag som först brukar ses i ansiktet och sedan sprider sig ner på bål och extremiteter. Ett annat tidigt symtom vid mässling är vita små fläckar på munslemhinnorna (Kopliks fläckar).