:

Vilka poster ingår i obeskattade reserver?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka poster ingår i obeskattade reserver?
  2. Hur bokförs obeskattade reserver?
  3. Är obeskattade reserver eget kapital?
  4. Har alla företag obeskattade reserver?
  5. Hur länge får man ha obeskattade reserver?
  6. Varför skapar företag obeskattade reserver?
  7. Är periodiseringsfond eget kapital?

Vilka poster ingår i obeskattade reserver?

Exempel på poster som redovisas som obeskattade reserver

  • Periodiseringsfonder.
  • Avsättningar till ersättningsfonder.
  • Skillnaden som är mellan bokförd och faktisk pensionsskuld.
  • Ackumulerade överavskrivningar, alltså avskrivningar som är utöver planenliga avskrivningar.

Hur bokförs obeskattade reserver?

Eftersom de obeskattade reserverna i framtiden ska upplösas och återföras till beskattning innehåller de en uppskjuten skatteskuld. Obeskattade reserver bokförs i kontogrupp 21 medan förändringar i obeskattade reserver bokförs i kontogrupp 88.

Är obeskattade reserver eget kapital?

Inom redovisning intar de obeskattade reserverna en mellanställning mellan skulder och eget kapital och placeras också mellan dessa rubriker i balansräkningen. Eftersom posterna inte är beskattade, består de egentligen dels av en latent (dold) skatteskuld, dels av eget kapital.

Har alla företag obeskattade reserver?

De obeskattade reserverna är endast till för att skjuta skattekostnader framför sig och det är helt frivilligt för ett företag att utnyttja dem. Några exempel på vad som kan tas upp som obeskattade reserver är överavskrivningar utöver de planenliga, avsättning till ersättningsfonder samt periodiseringsfonder.

Hur länge får man ha obeskattade reserver?

Periodiseringsfonder tas upp i balansräkningen under obeskattade reserver. Eftersom en avsättning måste återföras senast efter 6 år behöver man kunna skilja på avsättningar för olika år. Därför finns det separata balanskonton för olika beskattningsår i BAS-kontoplanen.

Varför skapar företag obeskattade reserver?

Varför skapar företag obeskattade reserver? När företaget redovisar vinster kan resultatet belastas med påhittade kostnadsposter som minskar vinsten och därmed skatten. Posterna som inte är egentliga affärshändelser kallas bokslutsdispositioner, de ackumuleras och redovisas på balansräkningen som en obeskattad reserv.

Är periodiseringsfond eget kapital?

I årsredovisningen ligger periodiseringsfonder mellan skulder och eget kapital, vilket är rimligt när man tänker på det. En del av fonden utgörs ju faktiskt av eget kapital i form av vinst och den andra delen är skulder till Skatteverket i form av obetald vinstskatt.