:

Hur många Sparris kan det bli på en planta?

Innehållsförteckning:

  1. Hur många Sparris kan det bli på en planta?
  2. Kan man odla Sparris i kruka?
  3. Kan man odla Sparris i Sverige?
  4. Hur snabbt växer en Sparris?
  5. Hur många pallkragar till sparris?
  6. Hur många Sparrisplantor behöver man?
  7. Vilken jord trivs sparris i?
  8. Kan man odla sparris i Pallkrage?
  9. Vilken gödsel till sparris?
  10. Hur lång tid tar det innan man kan skörda sparris?

Hur många Sparris kan det bli på en planta?

Sparris Asparagus officinalis är en vacker och robust köksväxt som kan ge skörd under många år. Till husbehov är det lagom med ca 10–15 plantor. För några primörstänglar och det vackra bladverkets skull kan man givetvis ha färre. Varje år växer det ut skott från plantans rotstock och det är dessa skott man skördar.

Kan man odla Sparris i kruka?

Både i kruka och på friland Sparris kan odlas såväl i stora hinkar och krukor som på friland, men då bör det absolut vara i en sandbädd om odlingen sker i zon 5–6. I zon 4 är det en fördel att även där odla i sandbädd om läget inte är tillräckligt bra.

Kan man odla Sparris i Sverige?

Välj rätt läge för att plantera dina sparrrisplantor Sparris trivs bäst i öppet, soligt läge, redan halvskugga ger sämre skörd. Sparris trivs med värme men har inte problem med övervintring ens i kalla klimat. Däremot får man se upp med vårfrosten och skydda stänglarna vid minusgrader, men det gäller i hela Sverige.

Hur snabbt växer en Sparris?

När man skördat de första skotten, skjuter plantan nya. Är det varm väderlek kan de nya skotten växa otroligt snabbt; upp till 10 cm per dygn. Så det gäller med andra ord att vara uppmärksam på sitt sparrisland! Ungefär vid midsommar måste man sluta skörda för att inte tömma plantan på för mycket näring.

Hur många pallkragar till sparris?

Du kan odla sparris på ganska liten yta i en pallkrage. Du behöver minst 2 pallkragar i höjd. Man sätter då en planta i vardera hörnet och en i mitten, 5 plantor totalt. Skall du sätta dem på friland med mer plats, är det lämpligt att ha 20 - 25 cm mellan plantorna och 50 cm - 1 m mellan raderna.

Hur många Sparrisplantor behöver man?

Sent på hösten, när blasten vissnat ned helt, skär man av den så nära marken som möjligt. Med spaden kan man skära av stänglarna ca 5 cm under jorden. Planteringsåret (år 1) ingen skörd, året efter (år 2) ett eller två skott per planta men bara om de etablerat sig väl.

Vilken jord trivs sparris i?

Marken skall vara väldränerad och jordmånen sandrik. Består jordmånen av mer än ca 20% lera är det en fördel att blanda upp jorden med sand eller annan jordförbättring. Djupluckra marken så att rotsystemet kan utvecklas maximalt, gräv sedan en fåra med ett djup och en bredd på ca 15-20 cm vardera.

Kan man odla sparris i Pallkrage?

Du kan även odla sparris i pallkragar. Fyll först en säck kogödsel i botten pallkragen och fyll sedan med Grönsaksjord eller P-jord. Sparris växer bäst när den får mycket näring. Gödsla jorden med Gödsel för köksträdgården.

Vilken gödsel till sparris?

Gärna en sandig jord som kalkas upp. Sparris behöver kväve för att ge rik skottillväxt. Täckodling med gräsklipp är perfekt liksom gödsling med hönsgödsel.

Hur lång tid tar det innan man kan skörda sparris?

Plantorna ger som mest när de är ca 10-25 år gamla. Man börjar skörda några få stjälkar redan året efter plantering om plantan har vuxit till bra, men vänta annars till följande säsong. Frösådda plantor tar drygt 3 år till en första skörd.