:

När kom äppelträdet till Sverige?

Innehållsförteckning:

  1. När kom äppelträdet till Sverige?
  2. Hur många äpplen växer det i ett träd?
  3. Varifrån kommer äppelträd?
  4. Hur länge kan ett äppelträd leva?
  5. Vilka äpple är vanligast vid import?
  6. Hur kom äpplen till Sverige?
  7. Hur mycket äpplen per hektar?
  8. Hur lång tid tar det för ett äppelträd att bära frukt?
  9. Vart växer äppelträd?
  10. Vart kommer äpplen ifrån?

När kom äppelträdet till Sverige?

I Norden nämns äpplen tidigast i Snorre Sturlassons Edda. Känt är att äpple odlades vid kloster i Norden under medeltiden. Då förekom också tillverkning av äppelmust och äppelvin. Det var först i början av 1800-talet äpplet fick större spridning bland folk i allmänhet i Sverige.

Hur många äpplen växer det i ett träd?

Svar: Lika många som det finns stjälkar. I ett träd hänger fyra äpplen. Prästen, hans dotter, klockaren och hans fru tar alla varsitt äpple, men ändå hänger ett äpple kvar.

Varifrån kommer äppelträd?

I Sverige har vi två vilda arter i vår flora: vildapel och apel. Än idag är det osäkert när äppelträdet kom till Sverige. Äpplet räknas som en skenfrukt.

Hur länge kan ett äppelträd leva?

Gamla äppelträd finns det överallt i södra Sverige, så man kan nog anta att vissa äppelträd kan bli mer än 100 år om de trivs. Andra fruktträd som plommon och körsbär kanske inte blir fullt så gamla, men upp till 40-50 år kan man ibland räkna med.

Vilka äpple är vanligast vid import?

I Sverige är de mest odlade sorterna Aroma, Ingrid Marie och Cox Orange; vanliga importerade sorter är Braeburn, Elstar, Holsteiner Cox, Jona gold, Jonagored, Gala, Pink Lady, Granny Smith, Golden Delicious och Red Delicious.

Hur kom äpplen till Sverige?

Mycket senare, vid istidens slutskede för c:a 10 000 år sedan, började människor färdas genom området. De tog med sig de goda frukterna, och på så sätt kom så småningom de stora, söta äpplena, Malus domestica, till oss i västerlandet.

Hur mycket äpplen per hektar?

I moderna odlingar är det inte ovanligt med träd per hektar, medan äldre odlingar ofta ligger på betydligt mer beskedliga 400–600 träd per hektar. Det totala antalet äppelträd ökade med 38 % mellan 20, då antalet var knappt 3,6 miljoner träd.

Hur lång tid tar det för ett äppelträd att bära frukt?

Standard: Stora fruktträd som blir 7,5-9 meter höga och behöver ett utrymme på 4,5-9 m i diameter beroende på vilken sorts frukt det är. Stora träd försvårar beskärning, besprutning och skördandet. Träden börjar ge frukt efter 3-5 år och har en livslängd som gör att dina barnbarn kommer att kunna plocka frukt från dem.

Vart växer äppelträd?

Äppelträd - plantera så här

  • Växtplats. Vindskyddat och soligt, där trädet har gott om utrymme att växa till sig.
  • Jord. Bör vara näringsrik, ogräsfri och väldränerad.
  • Planteringstid. Kan planteras från vår till höst.

Vart kommer äpplen ifrån?

Huvuddelen av den svenska frukten produceras i södra Sverige. Den mesta fruktodlingen sker i Skåne, men större odlingar finns även i Vätterbygden, i Mälardalen och utspridda i södra och i mellersta Sverige.