:

Finns det hjälp mot yrsel?

Innehållsförteckning:

  1. Finns det hjälp mot yrsel?
  2. Varför blir jag yr när jag tränar?
  3. Hur blir man av med Spänningsyrsel?
  4. Hur länge kan man ha yrsel?
  5. Hur många lider av yrsel?

Finns det hjälp mot yrsel?

Behandling av yrsel Om yrseln orsakas av besvär från nackmusklerna kan träning och behandling hos en fysioterapeut, sjukgymnast, kiropraktor eller naprapat hjälpa. I de allra flesta fall kan fysisk träning och olika typer av balansövningar ofta göra att du mår bättre.

Varför blir jag yr när jag tränar?

Du blir yr eller känner dig svag Tillfällig yrsel, exempelvis när du byter position under en squat eller en ett marklyft, kan vara helt normalt. Det kan handla om att du helt enkelt rest dig för snabbt vilket lett till blodtrycksfall.

Hur blir man av med Spänningsyrsel?

Fobisk yrsel kallas ibland även spänningsyrsel. Det är ett plågsamt och funktionsinskränkande tillstånd som i de flesta fall kan behandlas effektivt. Vårdgivare bör alltid överväga denna orsak när utredningen inte kan påvisa några medicinska orsaker till yrseln.

Hur länge kan man ha yrsel?

Yrseln kan komma som en attack som varar i en kort stund då det snurrar eller gungar i huvudet. Man kan uppleva illamående, svimningskänsla och nedsatt hörsel. Yrseln kan också hålla i sig flera veckor.

Hur många lider av yrsel?

Yrsel är en vanlig anledning att söka hjälp i sjukvården. Uppskattningsvis drabbas 15-20% av den vuxna befolkningen årligen. Studier har visat att hälften av yrselpatienterna lämnar läkarbesöken utan att ha fått en diagnos. Av de patienter som fick en diagnos upplevde hälften att de ändå inte fått någon hjälp.