:

Vad händer i företagets resultaträkning när Direktpensionen betalas ut?

Innehållsförteckning:

  1. Vad händer i företagets resultaträkning när Direktpensionen betalas ut?
  2. Hur fungerar en Direktpension?
  3. Hur påverkas företagets bokslut av en pensionspremie betalning?
  4. Hur bokföra vinst kapitalförsäkring?
  5. När kan man ta ut Direktpension?

Vad händer i företagets resultaträkning när Direktpensionen betalas ut?

Det innebär att bolagets beskattningsbara resultat för beskattningsåret i så fall ska höjas med summan insättning. När pension sedan betalas ut till den försäkrade/anställde ska bolaget göra avdrag för utbetald pension, men då även betala särskild löneskatt på de avdragna pensionskostnaderna.

Hur fungerar en Direktpension?

En direktpension består av tre delar: kapitalförsäkring, pensionsutfästelse och pantsättning. Du som företagare skriver ett avtal med den anställde om att betala ut pension. Avtalet kallas direktpensionsutfästelse. I avtalet kan ni komma överens om särskilda villkor för hur pensionen ska betalas ut.

Hur påverkas företagets bokslut av en pensionspremie betalning?

Pensionskostnader för anställda klassificeras som personalkostnader och bokförs i kontogrupp 74. Den särskilda löneskatten på pensionskostnader avseende anställda bokförs som en skatteskuld i kontogrupp 25 och som en personalkostnad i kontogrupp 75.

Hur bokföra vinst kapitalförsäkring?

Jämför marknadsvärdet på kapitalförsäkringen före uttaget med summan av inbetalda belopp som finns kvar på försäkringen. Om marknadsvärdet är högre än det bokförda värdet krediteras konto 1385 bara med ett belopp som gör att värdet efteråt stämmer med marknadsvärdet minus uttag. Resten är en avdragsgill vinst.

När kan man ta ut Direktpension?

För- och nackdelar med direktpension Det finns ingen gräns för hur mycket pengar du får avsätta, tjänstepensioner har ju en gräns på 35 % av lönen. Uttag kan göras med valfritt belopp vid valfri tidpunkt vilket betyder att det inte finns någon åldersspärr på när du får ta ut pengarna.