:

När kan villkorat aktieägartillskott återbetalas?

Innehållsförteckning:

  1. När kan villkorat aktieägartillskott återbetalas?
  2. När kan man göra aktieägartillskott?
  3. Vad händer med aktieägartillskott vid försäljning?
  4. Är nyemission en kostnad?
  5. Hur behandlas ett villkorat aktieägartillskott?
  6. Vad är ett ovillkorat aktieägartillskott?
  7. Vad innebär en omvandling till aktieägartillskott?
  8. Vad skall man bokföra lämnade aktieägartillskott i kontogrupp 13?

När kan villkorat aktieägartillskott återbetalas?

Ett villkorat aktieägartillskott innebär vanligen att tillskottet ska återbetalas om och när bolagets fria egna kapital medger det. Aktieägarna har i regel avtalat om att på bolagsstämman rösta för att aktieägartillskotten ska betalas tillbaka innan någon annan utdelning lämnas.

När kan man göra aktieägartillskott?

Tidpunkt. Det är vanligast att aktieägarna gör aktieägartillskott när bolaget är på obestånd. Därför dröjer ofta återbetalningen. I aktieägaravtalet bör man bestämma när aktieägarna ska rösta för att aktieägartillskottet ska betalas tillbaka.

Vad händer med aktieägartillskott vid försäljning?

Vad händer då med det? Det är inte ovanligt att ett villkorat aktieägartillskott glöms bort i samband med en aktieöverlåtelse. I sådant fall har den som gjort tillskottet kvar sin möjlighet att få det återbetalt. Återbetalning av ett villkorat aktieägartillskott kräver dock ett beslut på bolagsstämma.

Är nyemission en kostnad?

Emissionskostnader är normalt ett samlingsbegrepp för olika typer av direkt utgifter som ett företag ådrar sig i samband med en nyemission. Vanliga utgifter är sådana för prospekt och utgifter för legala och andra rådgivare.

Hur behandlas ett villkorat aktieägartillskott?

  • Återbetalning av ett villkorat aktieägartillskott behandlas normalt som återbetalning av ett lån vid beskattningen, oavsett om det sker till tillskottsgivaren eller till någon som övertagit tillskottsgivarens rätt till återbetalning.

Vad är ett ovillkorat aktieägartillskott?

  • Ett ovillkorat aktieägartillskott görs av en eller flera aktieägare genom att tillföra kapital utan att sätta upp något villkor mot övriga aktieägare om att få pengarna tillbaka. Det är alltså, precis som det låter, ovillkorat och inte förenat med något villkor kring återbetalning. Därför ses det också som ett definitivt och bestående tillskott ...

Vad innebär en omvandling till aktieägartillskott?

  • Omvandling till aktieägartillskott För det mottagande bolaget innebär en omvandling av en fordran till ett villkorat- eller ovillkorat tillskott att dess balansräkning förstärks, eftersom bolagets motsvarande skuld faller bort.

Vad skall man bokföra lämnade aktieägartillskott i kontogrupp 13?

  • Lämnade aktieägartillskott skall bokföras som en ökning av det bokförda värdet för andelarna i det ägda aktiebolaget. Erhållna aktieägartillskott skall bokföras mot det egna kapitalet i ett aktiebolag. Man brukar bokföra lämnade aktieägartillskott i kontogrupp 13 och erhållna aktieägartillskott i kontogrupp 20.