:

Hur bokförs ersättning för sjuklönekostnader?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bokförs ersättning för sjuklönekostnader?
  2. Vad innebär en försäkring mot höga sjuklönekostnader?
  3. Hur får arbetsgivaren ersättning för sjuklönekostnaden?
  4. Vad innebär ersättning för sjuklönekostnader?
  5. Kan man bokföra kompensation för höga sjuklönekostnader?

Hur bokförs ersättning för sjuklönekostnader?

Kostnader för premier till försäkringen mot höga sjuklönekostnader för anställda klassificeras som personalkostnader och bokförs i kontogrupp 76. Försäkringsersättning från försäkringen mot höga sjuklönekostnader klassificeras som en rörelseintäkt och bokförs i kontogrupp 39.

Vad innebär en försäkring mot höga sjuklönekostnader?

  • En försäkring mot höga sjuklönekostnader innebär att en arbetsgivare får ersättning från Försäkringskassan för sjuklöner och sociala avgifter på sjuklöner från och med dag 4 i en sjukperiod. Försäkringen gäller dock inte för anställda som omfattas av det särskilda högriskskyddet.

Hur får arbetsgivaren ersättning för sjuklönekostnaden?

  • Arbetsgivare får ersättning av staten för sjuklönekostnaden som arbetsgivaren har i april och maj 2020. Ersättningen bygger på de sjuklönekostnader som arbetsgivaren rapporterar i arbetsgivardeklarationen till Skatteverket. Ersättningen till arbetsgivaren sker genom kreditering på skattekontot.

Vad innebär ersättning för sjuklönekostnader?

  • Ersättning för sjuklönekostnader – bokföring 1 januari 2015 infördes ett nytt högkostnadsskydd för arbetsgivares sjuklönekostnader. Uppgiften redovisas i ruta 99 på arbetsgivardeklarationen och betalas ut till arbetsgivarens skattekonto en gång per år, om man inte ansökt om förskott.

Kan man bokföra kompensation för höga sjuklönekostnader?

  • Kompensation för sjuklönekostnader Bokföra kompensation för höga sjuklönekostnader på skattekonto – konto 1630. Bokföra kompensation för höga sjuklönekostnader på skattekonto, konto 1630, med bokföringsexempel och förklaring finns i den här artikeln längre ned.