:

Hur bokförs återbäring?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bokförs återbäring?
  2. Hur bokas omställningsstöd?
  3. Hur bokföra Dubbelbetald faktura?
  4. Hur bokförs stöld?
  5. Hur bokar man självrisk?

Hur bokförs återbäring?

Denna återbäring är ofta svår eller omöjlig att beräkna i förväg. Dessutom faller den ofta ut året eller åren efter försäkringspremierna har betalats och kostnadsförts. Som huvudregel ska dessa därför redovisas i kontogrupp 39 i den löpande bokföringen och i posten Övriga rörelseintäkter i resultaträkningen.

Hur bokas omställningsstöd?

Omställningsstödet redovisas som en övrig intäkt och kan bokföras på konto 3980, Erhållna offentliga stöd.

Hur bokföra Dubbelbetald faktura?

Om en situation uppstått där du råkat betala in samma belopp två gånger (oavsett om det är faktura eller om det betalats med betalkort) men som du fått återbetalt kan du bokföra det som exemplet nedan. Kom ihåg att den felaktiga betalningen inte ger dig rätt att lyfta någon moms. Därför ska den heller inte redovisas.

Hur bokförs stöld?

Stölden är i sig inte något som du bokför separat! Kostnaden för varorna är redan bokförda, vid inköpstillfället, och firmans vinst påverkades redan då. Däremot har ditt varulager minskat och det bokförs i samband med lagerinventeringen.

Hur bokar man självrisk?

Försäkringsbolaget får en faktura på skadan minus självrisken, dvs. på 9 000 kr. I företagets bokföring debiteras självrisken på 1 000 kr på konto 6320 Självrisker vid skada. Momsen på 2 500 kr debiteras konto 2640 Ingående moms - men för avdragsrätt krävs enligt 8 kap.