:

Hur bokförs Direktpension?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bokförs Direktpension?
  2. Hur ska man bokföra Arbetsmarknadsförsäkringar?
  3. Hur bokar man fora?
  4. Hur bokförs direktpension?
  5. Vad är den årliga pensionskostnaden för en anställd?
  6. Vad är skattemässigt avdragsgilla på pensionskostnaderna?

Hur bokförs Direktpension?

Utfästelsen för direktpension ska redovisas som en avsättning. När företaget har ett pensionsåtagande som uteslutande är beroende av värdet på en tillgång som företaget äger, ska företaget redovisa en avsättning som tas upp till tillgångens redovisade värde.

Hur ska man bokföra Arbetsmarknadsförsäkringar?

Kostnader för premier till arbetsmarknadsförsäkringar för anställda klassificeras som personalkostnader och bokförs i kontogrupp 75. Kostnader för premier till pensionsförsäkringar för anställda klassificeras som personalkostnader och bokförs i kontogrupp 74.

Hur bokar man fora?

Under året bokförs de löpande betalningarna av preliminära premier till Fora på konto 7571. Dessa betalda premier är avdragsgilla i deklarationen. Den del av premierna som avser pensionsförsäkringspremier ska ingå i underlaget för särskild löneskatt.

Hur bokförs direktpension?

  • Hur bokförs direktpension? Som komplement eller alternativ till tjänstepension kan du välja att betala ut direktpension till dina anställda. I Bokios moderna bokföring kan du välja bokföringsmallen "Direktpension" och det bokförs då så här (med valt kostnadskonto, tex 1930 - Företagskonto):

Vad är den årliga pensionskostnaden för en anställd?

  • Enligt huvudregeln är en årlig pensionskostnad motsvarande högst 35 procent av den anställdes pensionsgrundande lön avdragsgill. Det finns dock ett avdragstak per anställd och år om 10 prisbasbelopp, vilket för 20 000 kronor. Är du arbetsgivare som omfattas av ett kollektivavtal är du skyldig att erbjuda dina anställda tjänstepension.

Vad är skattemässigt avdragsgilla på pensionskostnaderna?

  • Pensionskostnader är skattemässigt avdragsgilla med 35 % av inkomsten under ett inkomstår eller det föregående inkomståret men maximalt med 10 prisbasbelopp (år ). Den särskilda löneskatten om 24,26 % (år ) på den skattemässigt avdragsgilla