:

Har jag tagit cellprov?

Innehållsförteckning:

  1. Har jag tagit cellprov?
  2. Vem kallar till cellprov?
  3. När kallas man för cellprov?
  4. Hur tar man ett cellprov från livmoderhalsen?
  5. Har du inte lämnat cellprov vid 64 års ålder?
  6. Vad är gynekologiskt cellprov?

Har jag tagit cellprov?

På laboratoriet analyseras cellprovet på det sätt som bedöms ge säkrast svar för just dig. Din ålder och tidigare provsvar avgör hur ditt prov analyseras och bedöms. Provsvaret skickas sedan direkt hem till dig i din brevlåda inom cirka tre månader. Ungefär prov är utan cellförändringar.

Vem kallar till cellprov?

Alla kvinnor som är mellan 23 och 50 år får en kallelse till cellprovtagning vart tredje år eller vart fjärde år, beroende på vilken region du bor i. Därefter får du en kallelse vart femte eller sjunde år när du är mellan 50 och 70 år.

När kallas man för cellprov?

  • Kvinnor 23-50 år kallas vart tredje år och kvinnor 51-64 år kallas vart femte år. Ett sista prov tas mellan 64 och 70 år, beroende på när senaste provet togs. Om du inte har lämnat cellprov vid 64 års ålder skickas en årlig kallelse upp till 70 års ålder.

Hur tar man ett cellprov från livmoderhalsen?

  • Provet tas när du ligger i en gynekologisk undersökningsstol (ofta kallad gynstol) av en barnmorska. Provtagningen går snabbt, tar ofta bara någon minut, och har som enda syfte att ta ett cellprov från livmoderhalsen. Provet tas med hjälp av en spatel i plast som ser ut ungefär som en glasspinne.

Har du inte lämnat cellprov vid 64 års ålder?

  • Om du inte har lämnat cellprov vid 64 års ålder skickas en årlig kallelse upp till 70 års ålder. Efter 70 års ålder kallas du inte längre till cellprovskontroll. Orsaken till det är att de som då deltagit i gynekologisk cellprovskontroll tidigare i livet, och haft normala cellprover, har mycket liten risk att utveckla cancer.

Vad är gynekologiskt cellprov?

  • Ett gynekologiskt cellprov är ett prov som tas från den nedersta delen av livmoderhalsen. Den kallas för livmodertappen och mynnar ut i slidan. Förstora bilden. Cellprovet tas från nedersta delen av livmoderhalsen, på livmodertappen som mynnar ut i slidan. Provet kan tidigt visa om du har cellförändringar. En del cellförändringar kan utvecklas ...