:

Vad är ny till eller ombyggnad?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är ny till eller ombyggnad?
  2. När är det en investering?
  3. Vad räknas som en investering?
  4. Hur långt tillbaka kan man göra avdrag?
  5. Vilket år ska man deklarera försäljning av hus?

Vad är ny till eller ombyggnad?

Begreppen nybyggnad och tillbyggnad är till sin innebörd relativt klara. Begreppet ombyggnad är däremot inte lika klart. Om en byggnads användningsområde väsentligt förändras (verkstadslokal ändras till bostadshus) så är det helt klart en ombyggnad (RÅ 19).

När är det en investering?

När ett företag köper in något kan det bokföras som en kostnad eller som en investering. Investeringar är tillgångar som har ett värde i verksamheten under en längre tid och som ska ge avkastning i framtiden.

Vad räknas som en investering?

Investeringskostnad är alla kostnader, med intäkter avdragna, som uppstår initialt när en åtgärd vidtas (år 0) per primär rapporteringsenhet. Exempel på sådana kostnader är anläggningarbete av en fisktrappa, plantering av skyddszon, installation av reningsutrustning etc.

Hur långt tillbaka kan man göra avdrag?

Du kan dra av för underhåll och reparationer upp till fem år tillbaka i tiden. Tänk dock på att renoveringskostnaderna måste ha överstigit 5 000 kronor under det kalenderår som förbättringarna gjordes.

Vilket år ska man deklarera försäljning av hus?

Deklarera din bostadsförsäljning i din vanliga inkomstdeklaration året efter att du har sålt din bostad. Du som har sålt under 2021 ska skicka in en bilaga med deklarationen 2022.