:

Vilka kostnader kan aktiveras?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka kostnader kan aktiveras?
  2. Varför aktivera utvecklingskostnader?
  3. Hur bokföra aktiverade utvecklingskostnader?
  4. Vad är en aktivering?
  5. Vad är aktiverat arbete för egen räkning?

Vilka kostnader kan aktiveras?

Redovisningsenheter som själva har utvecklat eller upparbetat tillgångar av materiell och immateriell karaktär kan under vissa förutsättningar aktivera de utgifter som de har haft för detta utvecklingsarbete, utgifterna aktiveras som tillgångar i balansräkningen.

Varför aktivera utvecklingskostnader?

Genom att istället aktivera utvecklingsutgifterna i balansräkningen, får företaget inga kostnader för detta under utvecklingstiden. ... Detta gör att intäkter och kostnader matchas i samma period. På så sätt riskerar företaget inte att göra stora förluster under utvecklingsfasen.

Hur bokföra aktiverade utvecklingskostnader?

Den investering som ni bedömt vara föremål för aktivering, bokförs vid bokslutsomföringarna på ett 1010-konto som en tillgång. Hela beloppet för underkonsulter och anställdas ersättningar som utvecklat tillgången bokas upp. Som motkonto i resultaträkningen bokför du de aktiverade tillgångarna på ett 38-konto.

Vad är en aktivering?

Med begreppet aktivering menas i redovisningssammanhang vanligen att utgifter/kostnader omvandlas till tillgångar i balansräkningen. vid aktiverat arbete för egen räkning eller att en faktura (utgift) balanseras direkt utan att passera resultaträkningen. ...

Vad är aktiverat arbete för egen räkning?

Om företaget själv tillverkat en anläggningstillgång eller haft utvecklingsutgifter kan värdet av det egna arbetet aktiveras, dvs. tas upp som en tillgång i balansräkningen.