:

Vad tar företag i milersättning?

Innehållsförteckning:

  1. Vad tar företag i milersättning?
  2. Vilket konto för milersättning?
  3. Är Bilersättning Semestergrundande?
  4. Vad ska man fakturera för milersättning?
  5. Vad ska jag fakturera för milersättning?
  6. Vad är reseavdraget 2021?

Vad tar företag i milersättning?

På större företag finns det ofta resebestämmelser om ersättningar. Unionen rekommenderar att arbetsgivaren betalar minst 19:50 kronor per körd tjänstemil utöver den skattefria delen. Om du får högre ersättning än den skattefria, så kommer du att få betala inkomstskatt för den överskjutande delen.

Vilket konto för milersättning?

I dagsläget får man bokföra det manuellt på konton 5841 (Milersättning avdragsgill) och 5842 (Milersättning, ej avdragsgill). Avdraget för inkomstår 2019 är 18,50 kr/mil. Bokningen kan ske som en utbetalning av ersättning direkt (19XX krediteras) eller som en skuld (2018 krediteras) till ägare av enskild firma.

Är Bilersättning Semestergrundande?

Skattepliktig och skattefri milersättning är inte Fora-grundande, inte semesterlönegrundande och inte heller arbetstidsförktningsgrundande.

Vad ska man fakturera för milersättning?

Fakturerad milersättning till kund Att köra en ny bil kan kosta runt 50 kr per mil om räknar in alla kostnader som bränsle, skatt, försäkring, underhåll och värdeminskning. Du kan alltså fakturera din kund 50,00 kr per mil men fortfarande ta ut 18,50 i skattefri milersättning.

Vad ska jag fakturera för milersättning?

Om du exempelvis behöver köra 20 mil för att fullgöra ett uppdrag kan du komma överens med kunden att fakturera 1 000 kronor plus moms (50 kronor x 20 mil) för dina bilkostnader. Det skattefria beloppet som du kan ta ut av ditt företag blir då 370 kronor och övriga 630 kronor blir en intäkt.

Vad är reseavdraget 2021?

För bilresor är det möjligt att dra av 18,50 kronor per mil. Om du har förmånsbil är avdraget 9,50 kronor för bensindrivna bilar, ladd hybrider och elbilar och 6,50 kronor för dieselbilar. För att du ska ha rätt till avdraget ska sträckan du reser vara minst fem kilometer.