:

Hur bokföra lön och arbetsgivaravgifter?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bokföra lön och arbetsgivaravgifter?
  2. När ska löner bokföras?
  3. Hur betalar arbetsgivare arbetsgivaravgifter till staten?
  4. Vad är arbetsgivaravgiften?
  5. Hur ska arbetsgivaravgifterna beräknas?

Hur bokföra lön och arbetsgivaravgifter?

För arbetare används konto [7010], för tjänstemän [7210] och för företagsledare [7220]. Samtidigt som löneutbetalningen bokförs kan också alla andra transaktioner som rör just den lönen bokföras. Det är framför allt arbetsgivaravgifter, avgifter till FORA och skatter som brukar bokas vid lönetillfället.

När ska löner bokföras?

I samband med att lön betalas ut till den anställda, skall du också bokföra löneutbetalningen med den anställdas skatt och sociala avgifterna. I följande exempel uppgår bruttolönen (lön innan skatt och avgifter) till 20 000 kr, skatten är 31% och sociala avgifter är 31,42% av bruttolönen.

Hur betalar arbetsgivare arbetsgivaravgifter till staten?

  • En arbetsgivare betalar arbetsgivaravgifter till staten. Utöver en arbetstagares lön betalar en arbetsgivare även lagstiftade arbetsgivaravgifter. Arbetsgivaravgifterna består av flera olika avgifter som betalas in till staten och tillsammans ger det grundläggande sociala försäkringsskyddet i form av bland annat sjukvård, ...

Vad är arbetsgivaravgiften?

  • Den lagstadgade arbetsgivaravgiften består egentligen av sju olika delavgifter. Sex av dessa är kopplade till socialförsäkringar som till exempel föräldraförsäkringen och ålderspensionen. Den sjunde delavgiften, den allmänna löneavgiften, är inte kopplad till något försäkringssystem utan är att betrakta som vanlig skatt.

Hur ska arbetsgivaravgifterna beräknas?

  • Arbetsgivaravgifterna beräknas på den anställdes bruttolön, inklusive skattepliktiga förmåner. Om den anställdes bruttolön inklusive förmåner kan antas uppgå till mindre än 1 000 kronor under inkomståret, behöver arbetsgivaren inte betala arbetsgivaravgifter eller göra skatteavdrag.