:

Vad menas med ateroskleros?

Innehållsförteckning:

  1. Vad menas med ateroskleros?
  2. Vad är Halskärl?
  3. Vad består plack i blodkärl av?
  4. Vad är ateroskleros 1177?
  5. Vad är kärlväggar?

Vad menas med ateroskleros?

Ateroskleros (åderförkalkning) orsakar > 90 % av alla hjärtinfarkter och de flesta fall av ischemiska slaganfall, claudicatio intermittens och ischemiskt gangrän. Sjukdomen är en fokal process i artärväggens innersta lager och drabbar företrädesvis stora och medelstora artärer.

Vad är Halskärl?

Ett ultraljud av halsartärerna (carotiderna) gör man för att bedöma om det finns någon förändring eller förträngning av kärlväggen. Inga särskilda förberedelser krävs inför undersökningen.

Vad består plack i blodkärl av?

De plack som bildas är uppbyggda av olika celler och andra partiklar och de kan vara mer eller mindre farliga för oss. Ett plack i ett blodkärl gör att väggen i kärlet blir förtjockad. Detta kan leda till att kärlet blir trängre och att blodet får svårare att passera.

Vad är ateroskleros 1177?

När det blir för trångt får blodet svårare att passera. Åderförfettning kallas också för åderförkalkning eller ateroskleros och kan ibland göra att det bildas blodproppar. Det kan orsaka följande allvarliga sjukdomar: Du kan få kärlkramp eller hjärtinfarkt när kärlen som leder blodet till hjärtmuskeln blir för trånga.

Vad är kärlväggar?

Skadan på kärlväggen kan uppstå av till exempel högt blodtryck. Blodkärlen blir trånga och förlorar sin smidighet och elasticitet. Därmed kan inte lika mycket blod passera genom pulsådrorna. Hjärtat måste arbeta hårdare för att pressa blodet genom kärlen.